Нека да честитим на новия президент на САЩ Доналд Тръмп. Дано политиката, която води, да не е всичко това, което изговори в кампанията си. Времето у нас и неприемането на Парижкото споразумение на Париж, което и той не признава, ще доведат до катаклизми в света. Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„Всичко беше срещу нас по време на президентската кампания в България“, така Борисов направи направи паралел между изборите у нас и САЩ.

„Американците си избраха президент – ще видим след два-три месеца как ще е, нека да изчакаме. Ако Радев пък у нас спечели не вярвам да се случи апокалипсис. Снощи до късно се карах на кметовете и дейците в ГЕРБ, които на места се опитват да плашат, че ако не е нашето правителство ще стане лошо. Не е нужно да се плашат хората – за всяко управление има алтернатива“, заяви Борисов.

„Старахме се много и истински. Грешката за този резултат на ГЕРБ на президентските избори е изцяло моя. Първо, че референдумът беше в един ден с президентските избори, но не исках да харча пари за два избора“, уточни той.

„Гласувах на референдума, а отделно и от ГЕРБ решихме да подкрепим и трите точки в него. Едното от тях обаче ще доведе олихаргията пряко в управлението – това е субсидията до един лев“, предупреди премиерът и заяви, че така отново ще започне „носенето на куфарчета“.

„Без значение дали след неделя ще бъдем в управлението или в опозиция, ние ще работим по това 120 депутата – един лев субсидия. Но нека Слави Трифонов слезе от сцената и да си направи политика – да влезе в политиката и да носи отговорност“, препоръча премиерът.

„Властта не е никакво удоволствие. Тя не носи нищо – само напрежение“, призна Борисов.

„Три милиона и половина българи искат въпросите от референдума да се приемат. Затова и аз ще го подкрепя. Може грешката  да е моя, но…“, продължи премиерът, които заяви, че без значение дали ЦИК ще каже, че референдумът е валиден, политическите партии ще ги приемат като закон.

„За първи път не се подадох на популизма и търсех най-подходящия човек за президент, а не най-харизматичния или най-рейтинговия кандидат“, така Борисов продължи темата защо кандидатът на ГЕРБ за президент остана втори. „Да, сгреших и ще си понеса отговорността“, призна премиерът.

„Цачева е много по-подготвена за президент от Радев. БСП се радват, но някакси внимателно“, продължи той.

„Резултатите от президентските избори може да се гледат и като наказателен вот. Симпатизантите на ГЕРБ страшно бушуваха от това, което направихме. Например, за да угодим на Патриотите, намалихме секциите в чужбина. Реформаторите пък искаха празно квадратче в бюлетините и ние пак се огънахме“, призна грешките си Борисов.