Начало » България » Ето кои са най-опасните храни в България! Избягвайте ги!

Ето кои са най-опасните храни в България! Избягвайте ги!

дангер

На всекиго е ясно, че много от продуктите на пазара ни не са с обещаваното качество. С всеки изминал ден производството и продажбата на вредни храни се увеличава. Статистически погледнато те се консумират най-масово в големите градове, където се спазва обикновения тип хранене, пише gotvach.bg. А всяко вредно нещо, употребявано дълго време, става опасно за здравето. Още повече, че страната ни е рай за забранените в много държави хранителни подобрители, стабилизатори, оцветители и подсладители.

Тук ще намерите списък с храни, които ви убиват бавно.

Натриев глутамат

Означен с Е-621, натриевитят глутамат се използва за усилвател на вкуса. Добавя се и в най-неочакваните продукти.

Захарозаместители

Захарозаместителите са много. Те имат силен жлъчегонен ефект, а подсладителите в газираните напитки ги превръщат в истинска отрова.

Ксилит – Е967, Сорбит – Е420. Ако приемете повече от 30 грама, ще получите разстройство на стомаха.

Захарин – Е954, наричан още Sweet`n`Low, Sprinkle Sweet, Twin, Sweet 10. Лекарите го препоръчват единствено при хора с диабет. Въпреки това, е масово добавян в редица продукти.

Цикламат – Е952. От 1969 г. забранен в САЩ, Франция, Великобритания и редица страни, заради подозрения, че провокира бъбречна недостатъчност. Масово употребяван в миналото.

Аспартам – Е951. Наричан още суитли, сластилин, сукразид, нутрасуит. През 1985 г. е открита химическата нестабилност на аспартама. При 30 градуса в газирана вода, той се разлага на формалдехид (канцероген от клас А), метанол и фенилаланин. А какво ли прави на организма ни.

Ацесулфам – Е950, Sweet One. През 1974 г. е признат за бавно действаща отрова, ускоряваща развитието на злокачествените тумори.

Шлифован бял ориз

Полираният ориз се получава чрез отделяне на обвивката от зърната. Тя е много полезна, поради съдържанието на кристално вещество, което съдържало сяра. Това е витамин В1, тиамин, който предпазва и лекува болестта бери-бери. Липсата на витамина в полирания ориз води до заболяването.

Дори консумацията на пилешко месо от пилета, хранени основно с този вид ориз, може да доведе до бери-бери. Самата болест поразява нервната система, което води до слабост, загубата на апетит, повишена възбудимост, парализа с голям риск за смърт.

Днес тиаминът се добавя по изкуствен начин към полирания ориз и бялото брашно.

Трансмазнини

Трансмазнините са ненаситени мазнини, получени по изкуствен път. При хидрифенизиране, течните растителни масла се превръщат в твърди растителни мазнини, като маргарин и кулинарни мазнини. По този начин обаче тяхната молекулярна структура се деформира, а навлизайки в организма ни, нарушават клетъчния метаболизъм. Хидрогенизираните мазнини водят до натрупване на токсини, като пречат на пълноценното хранене на клетките.

Масло със съдържание на 72.5% мазнини и такова с масленост под 82.5% не трябва да се употребяват.

Трансмазнините се съдържат в маргарина, меките масла, миксовете от краве и растителни масла, рафинирано растително масло, майонезите, кетчупите, фаст фууд, торти, пасти, бисквити, снаксове, чипсове, пуканки, замразени полуфабрикати, рибните консерви.

Други храни, които трябва да се избяват, са тези, съдържащи генномодифицирани организми. Това са какао, фъстъци (в тях вграждат гена на петунията), вносни картофи, зеленият консервиран грах, консервирана царевица, царевични пръчици, зърнени закуски с ароматизатори и оцветители.

А храните, пълни с химия, са:

Бонбони с есенция, мармалади и сладка, пържените картофи в заведенията за бързо хранене, хамбургерии салати в МакДоналдс, дюнери, юфки, разтворими супи, картофено пюре, бульонни кубчета, всички колбаси, шунка, сурово пушени колбаси и пр, кренвирши, наденици, варени колбаси, телешко (то се върти е специални перални със сол, за да набъбне), дини, грозде, хляб, произведен с мая, гъби от магазина, сухи кайсии, сливи, сладолед, опаковани кексове, бонбони, шоколад.

Друг бич за здравето ни е пилешкото месо. На българския пазар то съдържа женски хормони, затова мъжете не бива да ги употребяват. Ако го консумират редовно, спада тестостеронът под въздействието на женските полови хормони.

Останалите вредни храни на нашия пазар: разтворими кафета, чуждестранни ароматизирани чайове, майонези, кетчупи, сосове и подправки, сладки газирани напитки, соковете в пакети и зимните ягоди.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар