11 билки и добавки срещу депресия

билки срещу депресия

Депресията е разстройство на настроението, което засяга огромен брой от хората в съвременния свят. Смята се обаче, че реалният брой надхвърля всякакви официални оценки, тъй като много хора с депресия не търсят лечение по различни причини.

Тази статия изброява 11 добавки, които могат да бъдат от полза за хората с депресия.

  1. Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мазнините са основни мазнини, което означава, че трябва да ги набавяте от диетата си. Някои проучвания показват, че омега-3 добавките могат да помогнат за лечение на депресия .

Анализ от 2020 г. на рандомизирани контролни проучвания, включващ 638 жени, установява, че добавките с омега-3 мастни киселини значително подобряват депресивните симптоми при бременни и жени, които са родили наскоро.

В проучването добавките с по-високо съотношение на ейкозапентаенова киселина (EPA) към докозахексаенова киселина (DHA) са особено ефективни. EPA и DHA са два вида омега-3 мастни киселини, и двете често срещани в морските дарове.

Друг преглед на 26 проучвания, включващи общо 2160 участници, установява, че омега-3 добавките оказват цялостен положителен ефект върху лечението на депресивните симптоми.

По-конкретно, изследователите стигат до извода, че омега-3 комбинирани добавки, които съдържат 60% или повече EPA в доза от 1 грам или по-малко на ден, са най-ефективни.

Въпреки че тези констатации са обещаващи, други проучвания наблюдават смесени резултати. Например, проучване от 2019 г. установи, че добавките с омега-3 не намаляват симптомите на депресия при деца и юноши с ГДР.

Като цяло добавките с омега-3 се понасят добре и са здравословно допълнение към вашата диета, ако в нея липсва прием на по-мазна риба. Те също могат да помогнат за лечение на депресия при определени ситуации.

НАКРАТКО

Добавките с омега-3 могат да помогнат за лечение на депресия при определени случаи, но са необходими повече изследвания.

  1. NAC (N-ацетилцистеин)

NAC е предшественик на аминокиселините L-цистеин и глутатион. Глутатионът се счита за един от най-важните антиоксиданти във вашето тяло и критичен за регулиране на възпалението и защита на клетките от окислително увреждане.

Доказано е, че приемането на NAC предлага няколко ползи за здравето , включително повишаване на нивата на глутатион в тялото ви.

Изследванията показват, че хората с депресия са по-склонни да имат по-високи нива на възпалителни цитокини като С-реактивен протеин, интерлевкин-6 и фактор некроза на тумора-алфа. Приемът на NAC може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на депресивните симптоми.

Нещо повече, NAC може да подобри дисрегулацията на невротрансмитерите при тези с психични разстройства. Дисрегулацията на невротрансмитери като допамин и глутамат може да бъде свързана с разстройства на настроението и шизофрения, наред с други състояния.

И накрая, преглед от 2016 г. на пет проучвания заключава, че лечението с NAC значително намалява симптомите на депресия и подобрява функционирането при хора с депресия в сравнение с плацебо лечението. Освен това добавките NAC бяха безопасни и се понасяха добре.

Смята се, че дози от 2–2,4 грама на ден помагат за лечение на психиатрични разстройства като депресия.

НАКРАТКО

NAC добавките могат да намалят депресивните симптоми и да подобрят функционирането при хора с депресия.

  1. Шафран

Шафранът е ярко оцветена подправка, пълна с антиоксидантни съединения, включително каротеноидите кроцин и кроцетин. Интересното е, че шафранът показа обещание като естествено средство за лечение на депресия.

Проучванията са установили, че той повишава нивата на повишаващото настроението невротрансмитер серотонин в мозъка. Макар да е неизвестно как точно работи този процес, се смята, че шафранът инхибира обратното поемане на серотонин, като по този начин го задържа по-дълго в мозъка.

Анализ на пет рандомизирани контролирани проучвания установява, че допълването с шафран значително намалява симптомите на депресия при възрастни с ГДР в ​​сравнение с плацебо лечения.

Нещо повече, прегледът установи, че добавките с шафран са с подобна ефективност при намаляване на депресивните симптоми като антидепресанти.

Изследователите обаче признаха, че са необходими по-големи проучвания с по-дълги периоди на проследяване, за да се оцени по-добре способността на шафрана да помогне за лечение на депресия.

НАКРАТКО

Добавките от шафран показват обещание като естествено лечение за депресия. Изследванията обаче продължават и са необходими по-големи, по-дълги проучвания, преди да могат да се направят силни сътресения.

Вижте целия материал във Fitnesizdrave.com