Начало » Свят » Нова Зенландия под тревога! Огненият Мордор се събуди!

Нова Зенландия под тревога! Огненият Мордор се събуди!

A tourist takes pictures of Mount Ruapehu as it erupts on June 18, 1996 in Tongariro National Park on the central North Island of New Zealand. REUTERS/Stringer/File Photo  ATTENTION EDITORS - NEW ZEALAND OUT.

Туристите в Нова Зеландия са предупредени да стоят далеч от езеро, лежащо в кратера на вулкана, станал известен като Огнената планина от „Властелинът на пръстените”. Сеизмолози са засекли засилена вулканична активност, съобщава Си Ен Ен. За вулкана, чието истинско име е Руапеху, е издадено второ ниво на опасност, която означава „средна до висока вулканична активност”. Трето ниво би означавало малко изригване.

„Имаме много случаи на активност, но много малко изригвания”, обясни вулканологът Брад Скот.

Туристите са предупредени да стоят на най-малко 2 км разстояние от центъра на кратера. „Препоръчваме на катерачите и планинарите да не навлизат в тази зона. Фирмите на водачите също трябва да го имат предвид и да не водят хората в тази зона”, обясни Пол Кар, мениджър в националния парк „Тонгариро”.

Сеизмолозите наблюдават сеизмичната активност, изхвърлянето на газове и покачването на температурата, за да опрделят нивото на опасност. В последните две седмици температурата на водата в езерото, което се намира в кратера се е увеличила с цели 20 градуса – от 20 на 45 по Целзий.

Руапеху е популярна дестинация, особено сред почитателите на трилогията „Властелинът на пръстените”, където той “играе ролята” на Огнената планина (Mount Doom), позната още в книгите на Толкин и като Ородруин. Тя се намира в северната част на мрачното кралство Мордор – последната крепост на могъщия злодей Саурон. Там той изковава прочутия си Единствен пръстен, заради който се водят войни и който може да реши съдбата на Средната земя. Точно в него малкият хобит Фродо хвърля пръстена в края на епичната сага, защото само така той може да бъде унищожен.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE