Начало » България » България е в голям риск от ислямска радикализация!!!

България е в голям риск от ислямска радикализация!!!

epa05106689 A photograph made available on 17 January 2016 shows Iraqi soldiers holding a flag of the Islamic State group after they gained control of the Ramadi city, western Iraq, 16 January 2016. Iraqi government last month announced the "liberation" of the western city of Ramadi from Islamic State, marking the first major setback for the radical Sunni group since April. Since Ramadi's recapture, IS has carried out a series of attacks in several parts of Iraq where it still controls large swathes of territory.  EPA/NAWRAS AAMER

Български граждани не са засечени да участват в бойни действия на страната на терористични организации. Това се казва в доклада за състоянието на националната сигурност за 2015 г., който депутатите от военната комисия в НС одобриха почти единодушно, пише „Монитор”. Против гласуваха само законотворците от БСП. В документа се уточнява, че родните специални служби са ангажирани с проверката на всички сигнали с подобен характер, но категорично потвърдена информация няма.

В същото време се подчертава, че България е изправена пред риска от радикализирането на някои прослойки от българското общество и на част от пребиваващите у нас чужденци.

По време на дебата депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев подчерта като слабост в доклада, че не се следи за българи в паравоенни формирования. Той уточни, че все повече нашенци се хвалели в социалните мрежи, че участват в подобни структури в Донбас или в Сирия. В рамките на дебата бе изтъкнат и рискът от хибриден тип водене на война.

„Скоро Министерският съвет ще приеме стратегия за противодействието й”, уточни пред депутатите секретарят в Съвета по сигурността към МС Георги Кръстев.

Шефът на военната комисия ген. Михо Михов изтъкна от своя страна като сериозно предупреждението в доклада, че ако Турция не изпълнява споразуменията си с ЕС за бежанците, това може да доведе до сериозен риск за националната ни сигурност. По темата с отбраната той посочи, че в момента летателният състав на армията ни е опасен сам за себе си, заради изключително ниския брой часове във въздуха.

Подчертан бе и недокомплекта в родните войски, като сред резервистите бройките били запълнени едва на 21%. Депутатите от комисията по отбрана наблегнаха силно и на икономическите аспекти в състоянието на националната ни сигурност.

Янко Янков от ДПС подчерта, че генератор на стабилност е икономическата такава. Посочи обаче спада в нивата на кредитиране, както и тенденцията чуждите банки у нас да предлагат по-лоши условия за заеми в сравнение с другите си клонове в Европа.

Наред с това пък българите кътали 60 млрд. лв. депозити, които не смеели да извадят от страх, че ще ги загубят в рискови инвестиции. Това пък лишавало икономиката ни от свежи пари.

По време на дебата бяха изтъкнати още свиването на чуждестранните инвестиции, сериозните демографски проблеми, бедността на населението и престъпността.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE