Начало » България » Ако Великобритания напусне ЕС, българите, които работят там ще…

Ако Великобритания напусне ЕС, българите, които работят там ще…

briksit

На 23 юни във Великобритания гласуват на референдум „за” или „против” оставането на страната в Европейския съюз. Ако мнозинството гласува за излизане от ЕС, на практика това ще се случи на 1 юли 2018 г.Тогава те ще се явяват трета страна за всички страни от Евросъюза – излизането и влизането в страната вероятно ще е с визи. Швейцария, която никога не е бил член на ЕС, ще е по близо до съюза, тъй като има споразумение. Дори и от Сърбия, която има споразумение за свободно движение на хората, съобщи bTV.

Проучване, поръчано от „Индипендънт”, което беше огласено вчера, сочи, че 55% от британците са за излизане на страната от ЕС, а 45% – са против.

Младите британци преобладаващо са за оставане в ЕС – 70% от хората между 18 и 24 години. 64% от хората над 55 години пък са излизането на Англия от съюза. Във Великобритания възрастните са мнозинство и вероятно те ще определят съдбата на страната. При тях се очаква по-висока избирателна активност. Ако младите и противниците на излизането от ЕС се мобилизират, може да бъде обърнат резултатът.

Социологическите проучвания показват, че основното притеснение на британците е миграцията.

Как ще се отрази на България

Ако Великобритания излезе от Европейския съюз, българите няма да имат достъп до пазара на труда в страната. Достъпен ще е само за квалифицирани работници. Дори и крайните националисти в Англия казват, че работещите в момента легално българи ще останат в страната – ще получат работни визи.

Английските туристи в България са 250 хил. на година – евентуален „Брекзит” ще има голямо отражение върху пътуването на англичаните. Това ще се отрази и на нашия туристически бранш.

Във Великобритания определят пътуванията до България като „алкохолен туризъм”. Предполага се, че при излизане от ЕС ще се сложи край на алкохолния туризъм в рамките на съюза.

230 паунда повече ще струва на семейство пътуването в Европа. Тези, които пропагандират за излизане, твърдят, че алкохолът ще е по-евтин за британците, защото смятат, че акцизите ще намалеят. И това е един от мотивите за излизане от Евросъюза.

Почивките на англичаните ще са по-скъпи, защото отпада Европейската здравна карта – ще се плащат застраховки. Ще има и визи.

Приносът на Великобритания в бюджета на ЕС е голям, защото е голяма държава. Тя внася 14,5 млрд. евро годишно.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE