Начало » България » Тази смъртоносна болест става все по-често срещана във Варна!

Тази смъртоносна болест става все по-често срещана във Варна!

kova

С около 3-4 % са се увеличили пациентите с рак на кожата, лекувани в Специализираната болница по онкологични заболявания във Варна. Това отчете управителят на лечебното заведение проф. Георги Кобаков, пише “Монитор”.По-голямата част от пациентите са възрастни хора, a този тип рак засяга предимно границата над 70-75 години, коментира проф. Кобаков, според който, от няколко години висок е и процентът на болните с тумори на храносмилателния тракт. Специфичното при тях е, че засягат предимно по-младите хора. „Не може да се изведе конкретна причина за повишената заболяемост, но сред рисковите фактори са начинът на хранене, ежедневният стрес, генетичната обремененост“, обясни специалистът. Увеличил се е и броят на пациентите, засегнати от злокачествени образувания на дебелото и на правото черво. Константно високо се задържат и случаите на рак на белия дроб. Според проф. Кобаков, през последните години в болницата се лекуват и много пациенти с тумори на простатата, открити при организираните годишни профилактични прегледи.

Лекарите в СБОЗ „Д-р Марко А.Марков“ във Варна имат готовност за прилагането на комбинирано лъчехимиолечение на болните с онкологични заболявания.

Модерният метод, използван в световен мащаб от около 15 години, позволява по-ефективно лечение на 11 вида рак. Близо 1000 души могат да се подлагат годишно на този тип процедури в открития наскоро мултимодален линеен ускорител. Процедурите са безплатни и се поемат от Здравната каса. Четирима специалисти по лъчелечение, физици и лаборанти имат квалификацията да прилагат метода. Предстои в болницата да бъдат доставени специални инфузионни столове, на които ще бъдат лекувани пациентите и процедурите да започнат, каза ръководителя на направление „Химиотерапия и лъчелечение“ в здравното заведение, доц. Димитър Калев.

Около 75 % от хората с онкологични заболявания са кандидати за подобни процедури. Методът е ефективен в борбата както с туморите на централната нервна система, така и с образуванията на гърдата при жените, карциномите на белия дроб, на храносмилателния тракт, на простатата и на кожата

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE