Начало » PR публикации » Ползите от масажа при спортистите

Ползите от масажа при спортистите

лечебен масажВсеки добър спортист знае, че качественият масаж е един от най-важните елементи за добрата му професионална подготовката. Той способства за пълната релаксация на неговото тяло, за подготовката му за предстоящото натоварване и за бързото лечение на получените травми.

Ползите от масажа за спортистите са много – намалява нивото на напрежението и стреса в организма, спомага за подобряването на съня, повишава обмяната на веществата в тялото, стимулира кръвообращението, премахва мигрената, подобрява имунната система, ускорява лимфния поток, предотвратява болките в мускулите, ремоделира съединителната тъкан, увеличава мускулния тонус, повишава клетъчната енергия, поддържа жизнените процеси и улеснява дишането. Всичко това осигурява на спортиста здраво тяло и здрав дух.

При спортни травми масажистите използват няколко основни похвати – разтриване, поглаждане, омачкване, вибрации и удари:

Разтриване – то влияе най-вече върху подкожната тъкан, като премахва сраствания и възникнали по време на по-интензивна тренировка уплътнения, предизвиква благоприятни реакции в рефлекторите и подобрява притока на хранителни вещества.

Поглаждане – действието му е предимно върху горния слой на кожата, която подобрява снабдяването си с нужните вещества и по този начин става еластична и мека. Това се случва благодарение на придвижването на венозната кръв и лимфната течност към сърцето и подобряването на кръвообращението при по-горните части на кожата. Всичко това води до обезболяване и успокояване на цялото тяло.

Омачкване – ефектът му е върху тъканите, които са разположени по-надълбоко – а именно мускулите. Омачкването може да се прилага бавно или бързо в зависимост от търсения ефект. За постигане на пълното отпускане и релаксиране на мускулите движенията са плавни, ритмични и бавни. А за повишаване на тонуса, използваните похвати трябва да са значително по-бързи и по-силни.

Вибрации – физиологичният ефект, който се постига чрез този похват, е успокояването на нервите, релаксацията на мускулите и стимулирането на обменните процеси в организма.

Ударни похвати – идеята им е да се постигне един определен дразнещ ефект. Характерното за тях е, че действат стимулиращо и възбуждащо както на вътрешните функции на организма, така и на всички мускули на тялото. Те имат силата да подобрят разпространението на хранителните вещества както към повърхността на кожата, така и до по-дълбоките тъкани. Подобряват и кръвообращението.

Препоръчва се масажните процедури да стартират възможно най рано – през първите два дни след травмата, ако, разбира се, липсват разкъсвания на кръвоносните съдове, които да попречат на това. Характерното е, че при първите няколко процедури се започва с масаж на здравите тъкани, които са близки на увредената, и постепенно се преминава и към нея. Това се прави с цел да се подпомогне отока на лимфата и да се намали подуването и болката.

При масажните процедури на спортистите професионалните масажисти използват и различни намазващи средства, мазила и гелове, чието действие е да бъде стимулиран процеса по възстановяване. Те се определят от вида на самата травма, от мястото й и от това доколко тя е сериозна.

Обикновено при спортистите масажът се включва в специално изработената им рехабилитационната програма, като освен него тя обхваща още и кинезитерапията и различните физиотерапевтични средства. Когато обаче лечебният масаж се съчетава с други физически процедури, е необходимо те да се прилагат под постоянния надзор на специалист, така че да се избегне раздразването на кожата.

Твоят коментар
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE