Начало » Свят » Чуждестранните медии се сцепиха да коментират родните избори! Вижте какво написаха!

Чуждестранните медии се сцепиха да коментират родните избори! Вижте какво написаха!

ib
България избира петия си президент. Западните медии определиха вота като поредния съдбовен избор на страната между Изтока и Запада. Руските на свой ред задават въпроса, дали всъщност това е вярно. На фона на тази геополитика наблюдателите отбелязват, че гласуването е важно за политическата стабилност в черноморската държава. Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако кандидатът на ГЕРБ не спечели, той ще подаде оставка.

Ройтерс: Президентският вот в България може да доведе до по-тесни връзки с Русия

Българите гласуват в неделя за президент. Изборите са много оспорвани и могат да доведат до политическа нестабилност в черноморската държава, както и да я тласнат по-близко към Русия.

Според проучванията Цецка Цачева, кандидатът на ГЕРБ, най-вероятно ще спечели балотажа в оспорвана битка с Румен Радев, кандидатът на БСП, който иска да сложи край на санкциите на ЕС срещу Москва. „Вотът в неделя ще покаже дали имаме право да управляваме държавата през следващите две години”, каза премиерът Бойко Борисов. Наблюдатели отбелязват, че ако Цачева изгуби от Радев, социалистите и другите опозиционни партии може да се опитат да свалят от власт правителството на ГЕРБ и да предизвикат предсрочни парламентарни избори. Това би довело до месеци на политическа нестабилност и допълнително забавяне на реформите.

Блумбърг: Българите гласуват за президент, а съдбата на правителството виси на косъм

Българите гласуват в избори за президент, които може да решат съдбата на правителството на Бойко Борисов. Премиерът заяви, че ако ГЕРБ изгубят вота, ще подаде оставка.

AFP пророкува: Изборите на 6 ноември са ключов тест за Борисов!

В неделя гражданите на България гласуват на президентски избори – ключов тест за популярността на Бойко Борисов, министър-председател на най-бедната държава в Европейския съюз, коментира френската информационна агенция AFP.
Кандидатът, който премиерът подкрепя, е Цецка Цачева, и ако тя не успее да спечели вота за висшия държавен пост, то Борисов може да свика предсрочни парламентарни избори в страната. Проучванията на общественото мнение показват, че Цачева, която в момента е председател на парламента, ще изпревари останалите 21 претенденти в надпреварата с около 30 на сто от гласовете. Но кандидатът на намиращите се в опозиция социалисти – ген. Румен Радев, също има големи шансове за спечелването на президентската надпревара.

Във връзка с изборите РИА Новости е взела интервю от нашия посланик в Москва. Новият президент на България ще развива отношенията с Русия, категоричен е той пред агенцията Бойко Коцев. Отношенията ни са двустранен път, ние сме готови да извървим нашата част, добави той.

Новият президент на България, без съмнение, ще се придържа към последователна и взаимноизгодна политика в отношенията с Русия. Това заяви в интервю за РИА Новости посланикът на България в Русия Бойко Коцев. „Мисля, че не трябва да има съмнения, че и при новия български президент България ще провежда последователна политика на развитие на отношенията с Руската Федерация въз основа на взаимноизгодното и равноправно сътрудничество”, каза посланик Коцев. Той подчерта, че „сътрудничеството между двете държави е двустранен път”. „Готови сме да извървим нашата част от пътя”, добави Коцев.

Посланикът също изрази увереност, че „българският народ ще избере най-достойният кандидат”.

„Росийская газета”: Ще направи ли днес България избора между Изтока и Запада?

Нов държавен глава днес се избира в България. Западните медии побързаха да обявят, че България с вота прави поредния си избор между Запада и Изтока. Но така ли е всъщност. Този въпрос задава руското издание „Росийская газета”.

Кандидатите са 21, но основната борба ще е между двама от тях – председателят на Народното събрание Цецка Цачева, представляваща партията ГЕРБ, и кандидатът на БСП Румен Радев.

Според експертите, двамата кандидати имат примерно еднакви шансове. Това обаче не предизвика сериозно нажежаване на политическите страсти в България. Предимно защото държавният глава в страната има по-скоро представителни функции. Реалният държавен глава в България си остава премиера.

Въпреки това, западните медии уверяват, че в неделя България отново ще направи избора между Изтока и Запада. „Макар и президентът на България да се избира чрез пряко народно гласуване, по своята същност той има само представителни функции. Има само две изключения: ролята му в качеството на главнокомандващ на армията и пълномощията му във външната политика”, отбелязва Deutsche Welle. „Може ли това да означава, че с идването на власт на новия президент ще станем свидетели на захлаждане на отношенията с ЕС и НАТО и едновременно – затопляне на отношенията с Москва? Именно това е най-интересният въпрос в тази избирателна кампания”, продължава германското издание.

ТАСС: България избира президент

Българският народ в неделя избира петия си президент. Прави на глас имат около 6.8 милиона души. Допълнителни 325 участъка ще са отворени за гражданите, живеещи зад граница.

За хода на гласуването внимателно ще следят над 2000 експерти, включително и 45 международни. По екзитполовете ще работят над 1600 души от шест социологически агенции.

Водещите кандидат президенти обявиха приоритетите си в телевизионни дебати. „Икономическите санкции против Русия трябва да бъдат преразгледани. А българската дипломация трябва да бъде по-активна във формирането на общоевропейската позиция по този въпрос”, заяви Цачева. Според нея, ако санкциите не бъдат отменени, България ще настоява за компенсации.

„Отмяна на санкциите е рационална и национална позиция. В отношенията с другите държави трябва да преследваме нашите интереси – и икономическите, и търговските. Затова трябва да обединим усилията на нашите колеги – съмишленици по този въпрос. Пътят към отмяната на санкциите минава през активната външна политика”, подчерта Радев. Кандидатите бяха единни в това, че България трябва да остане активен член на НАТО и ЕС, но подчертаха, че това сътрудничество не трябва да е в ущърб на националните интереси.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE