radev
Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков коментира отминалите президентски избори в България и в Молдова, съобщи RT. Той заяви, че в Кремъл уважават избора на народите на двете страни. “В Кремъл, разбира се уважаваме избора и на молдовския народ и на българския народ. Ние безусловно поздравяваме тези кандидати, които постигнаха победа”, заяви Песков.

Много чуждестраннни медии също продължават да коментират президентските избори у нас. От „Ройтерс“ определиха Радев като „новак“: „Съюзникът на българските социалисти Румен Радев – приятелски настроен към Русия новак в политиката – спечели вчерашните президентски избори с голяма преднина, подтиквайки десноцентристкия премиер Бойко Борисов да обещае, че ще подаде оставка“. И продължават анализа, като заявяват, че „накланянето на България към Русия е удар за нейните западни съюзници и подчертава все по-голямото влияние на Москва в Югоизточна Европа”, пише БТА.

Ruptly.tv пусна видео от пресконференцията на Бойко Борисов и Цецка Цачева: „Българският премиер обяви по време на речта си, че ще си подаде оставката след като кандидата на неговата партия загуби на балотажа на президентските избори“, съобщиха от изданието.

Там цитират и част от изказването на премиера, в което той говори за „материалните неща“, които се дават на народа – магистрали, жп линии, ремонтирани училища и блокове…

Споменава се и борбата с корупцията и контрабандата.

Гръцки електронни издания също коментираха изборите у нас. Сайтът Нюз.ин коментира, че „оставката на Борисов води страната към предсрочни избори и към период на несигурност“. От там припомнят масовите протести през 2013-та година, като твърдят, че „ в продължение на месеци страната е била обзета от политическа нестабилност“.

Гръцката национална телевизия ЕРТ започва с цитат от Румен Радев, който заявява, че „на президентските избори демокрацията е победила апатията и страха“. От там споменават и за близки връзки на новия президент с Русия.

“Асошиейтед прес” припомня, че Радев е учил в американската военновъздушна школа в Алабама. От там споделят част от негово изказване, в което той коментира, че ще запази мястото на България в НАТО.

“Ню Йорк таймс” обобщава ситуацията като „добри новини за президента Путин“. От там пишат още, че „след победата на Доналд Тръмп в САЩ, президентските избори в България и Молдова са поредната доза добри новини за президента Владимир Путин, който цели да отслаби връзките между държавите от Европейския съюз и да подкопае международните санкции срещу Москва“.

Евронюз описва Радев като „политически аутсайдер“, а изборът му определят като начин за засилване на „донарастващото влияние на Москва в югоизточна Европа“.

Би Би Си пък цитират част от изказването на новия президент на България, в което той твърди, че “да си проевропейски настроен, не означава да си русофоб.”