irk
Видео как боец на “Ислямска държава” (ИД) се предава на членове на кюрдската милиция “Пешмерга” в иракския град Мосул бе разпространено в интернет. На кадрите се вижда как няколко души, които са заобиколили сграда, призовават джихадиста да се предаде.

“Ела, при нас са твоите приятели Назим Минух и Абу Мустафа. Ние няма да те убием”, викат кюрдите. След известно време от постройката излиза небръснат мъж. Той е с вдигнати ръце и крещи: Няма да се взривя! За доказателство, че няма да намерение да се самоубие, екстремистът вдига горната си дреха и се вижда, че боецът на ИД не носи експлозиви по тялото си.

Мъжът казва, че в сградата има още няколко негови съратници. Кадрите завършват с това как членовете на “Пешмерга” започват да бутат пленника. “Пешмерга” (в превод “Отиващи на смърт”) заедно с други кюрдски и арабски милиции, части на армията под командването на Багдад и с подкрепата на силите на водената от САЩ коалиция започнаха операция по освобождаването на превзетия от ИД през 2014 г. Мосул на 17 октомври.