Начало » Политика » Георги Марков разкри защо ГЕРБ загуби изборите! Ето кой ще спечели на предсрочните!

Георги Марков разкри защо ГЕРБ загуби изборите! Ето кой ще спечели на предсрочните!

mark
Бившият конституционен съдия Георги Марков се съгласи да коментира пред БЛИЦ политическата обстановка в страната, след като кандидатът подкрепен от Инициативен комитет Румен Радев спечели изборите за президент, а ГЕРБ подаде оставка и тя бе приета. Той прогнозира, че предсрочните избори ще бъдат спечелени от Бойко Борисов.

– Г-н Марков, Защо според Вас ГЕРБ загуби изборите?

– ГЕРБ трябваше да отчете, че се касае за възможно най-мажоритарния избор в страната. Избираме не лукова, а държавен глава. При положение, че противниковият лагер е съумял да излъчи кандидат, който във възможности да спечели обществена подкрепа извън БСП и ДПС и техните твърди ядра, защото е формално деполитизиран и не е участвал в политическия живот на страната – имам предвид изпълнителната и законодателната власт, а същевременно е бивш военен, е нормално да издигне най-избираемия си кандидат.
Партията заложи на много опитен политик като г-жа Цачева, но за съжаление като представител на парламента, който е с много нисък рейтинг, независимо, че тя е чудесен председател на Народното събрание, не можеше да се очаква да събере широка обществена подкрепа. Не е лесно да водиш 40-партиен партиен парламент и тя успя да се справи, но това няма общо с президентския вот.

Затова аз месеци наред, движейки се пеша из София, считах, че най-избираемият кандидат на ГЕРБ е г-жа Йорданка Фандъкова поради вродената й харизматичност, невероятното чувство да не предизвиква конфликти и трето – лозунгът „Работим за гражданите” най-много отива на нея с оглед на това, което направи за София. Така, че загубата на ГЕРБ на президентския вот изглежда логична. Трябва да прибавим, че това псевдозадължително гласуване – то е псевдо, защото Конституцията не позволява да бъде задължително и има пряко действие, предизвика също отрицателна емоция в някои избиратели и те наказаха мандатоносителя за това, че го е допуснал.

– Правилно ли беше Бойко Борисов да подаде оставка след загубата и какво ще се случи в страната сега?

– Аз считам, че г-н Борисов трябва да получи големи адмирации за това, че печелейки изборите 2014 година, побеждавайки БСП и ДПС взети заедно, но поради характера на избирателната система не получи пълно мнозинство направи нечовешки усилия все пак да състави правителство и да стабилизира България. 2014 година можеше да не съставя правителство, а да отиде на нови избори, които щеше да спечели по-убедително.

Със своето поведение стана най-яркият пример за политическа толерантност в новата ни история и като истински политически „Дядо Коледа” извади торбата с постове и започна да раздава подаръци на висши членове на БСП и АБВ като Мая Манолова и Ивайло Калфин, на видни протестъри, които щяха да го вкарат в затвора – като правосъдния министър. Цамбурна във властта и партията ДСБ, давайки й даже цяло министерство като външното.

Съгласи се да издигне за шеф на ООН и щерката на политбюро Ирина Бокова, макар, че тя бе номинирана без той да бъде питан от печално известния на България кабинет „Орешарски”. Получи се парадоксът, че ГЕРБ извърши зрими промени в страната – метра, магистрали, спортни зали, църкви, пречиствателни станции, а сега опонентите им искат промяна на тази промяна.

И затова Борисов е прав да попита народа дали да продължи с тези зрими промени или властта да отиде наново в БСП и ДПС, които да ни върнат отново към 2013 година във времето на Орешарски.

– Кой ще спечели предсрочните избори?

– Според мен Борисов ще спечели предсрочните избори към края на март или началото на април, но вече ще има обеца на ухото и ще следва примера на своя приятел и колега министър председателят на Рахой, който спечели изборите, представи правителство на своята народна партия, опозицията отказа да го приеме, защото той нямаше абсолютно мнозинство, тя също не можа да направи кабинет.

На младия крал Фелипе почна да му побелява косата, след многомесечна парламентарна криза насрочи наново предсрочни избори, които г-н Рахой спечели още по-убедително.

А социалистите свалиха своя лидер – инатлия, който пречеше да се нормализира обстановката и днес страната има управление на Народната партия в лицето на Рахой. Тоест – или управление на ГЕРБ или избори до дупка. От коалиции в България никой добро не е видял. Справка – Симеон II от два милиона избиратели отиде на две нули заради коалиция с БСП и ДПС.

Днес в България нито един лидер от останалите политически сили, които е вероятно да влязат в парламента няма качествата на Борисов и също така авторитета му в чужбина.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE