Начало » Свят » Обама взе много важно решение преди да напусне Белия дом!

Обама взе много важно решение преди да напусне Белия дом!

obama
Правителството на президента Барак Обама блокира провеждането на всякакви нови проучвания за нефт и газ в Северния ледовит океан. Така той даде победа на природозащитниците, които твърдят, че промишлената дейност в ледените води ще навреди на живеещите там животински видове и ще изостри глобалното затопляне, предаде Асошиейтед прес.

Обявената вчера петгодишна забрана блокира планове за продажба на нови разрешителни за проучвания за нефт и газ в Чукотско и Бофортово море, северно от Аляска. Сондажи все пак ще могат да се правят в залива Кук в Аляска, северно от Анкъридж, най-големия град в щата.

Решението, което ще важи за периода 2017-2022 г., може да бъде преразгледано от новоизбрания президент Доналд Тръмп, но самият процес може да отнеме месеци, а дори и години.

Освен в залива Кук се разрешават сондажите и в Мексиканския залив, дълго време център на крайбрежния добив на нефт в САЩ. Десет от единадесетте предложения за концесии за проучвания, които се съдържат в решението на Обама, са именно там, предимно край бреговете на щатите Мисисипи, Луизиана, Тексас и Алабама.

Потвърждавайки решение, взето през пролетта, в обхвата на петгодишния мораториум попадат и сондажите в Атлантическия океан.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE