ss
Бившият служебен премиер на България Стефан Софиянски призова да се създаде експертно правителство с мандата на Патриотичния фронт. По думите на бившия служебен премиер, Красимир Карачаканов можел да оглави един такъв кабинет.

“Да се избере едно експертно правителство, което да има максимално одобрение в рамките на този парламент. ГЕРБ и БСП декларираха, че не искат мандата. И правилно не го искат, защото никой не вярва, че могат да назначат експертно правителство, все ще има съмнение”, обясни пред Дарик радио Софиянски.

“Хубаво е добре набиращата скорост политическа сила, каквито са Патриотите, независимо, че имаме съмнения за присъствието на някои хора, които са възприемали по различен начин нещата в различни периоди. Имам предвид партньорите – имали са различия, били са заедно. Но те проведоха една коректна и добра кампания”, посочи още той.

“Красимир Каракачанов е опитен, да направят експертно правителство. Каракачанов е познат в обществения живот, не е познат с отрицание. Дори той да вземе мандата, той да се нагърби със съставянето на такова правителство и да го оглави, мисля, че ще има обществено доверие. Ако парламентът се обедини около едно експертно правителство, той ще се чувства ангажиран с това правителство, ще има връзка между парламента и правителството”, аргументира се Софиянски.

“Ако бъде назначено от Плевнелиев, след това сменено от Радев, най-лошият вариант, пак няма да има тази връзка каквато ще има, ако парламентът избере този кабинет. Но на този експертен кабинет да се даде мандат – да приеме бюджета, да посрещне зимата. Това са нещата, които са непосредствено предстоящи”, категоричен е Софиянски.