moskovv
На 9 юли 2015 г. Петър Москов, в съучастие със своя заместник, с цел да набавят облага за министерството на здравеопазването, е нарушил закона. От това деяние са настъпили вредни последици от имуществен и неимуществен характер. Това заяви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова на извънреден брифинг по повод обвиненията.

“Министър Москов е приел дарение 100 хил. ампули пентаксин и 100 хил. дози ваксина”, посочи Арнаудова и уточни, че Министерството е заплатило ДДС в размер на 1 мил 320 хил ле. Неимушествените последици са създаване на недоверие в министерството, не упражняване на здравната политика и недоверие в гражданите. В закона е оповестено как може да има внос в страната, уточни Арнаудова. Такова разрешение агенцията по лекарствата не е издала и затова има неизпълнение и нарушение от Москов и своя заместник Адам Персенски.

Второто обвинение на Москов е свързано с износа на ваксини. България е направила дарение 5 млн. дози ваксина срещу туберколоза на Турция. Дарението е трябвало да бъде направено така, че да отговаря на българските разпоредби. На 14 май Москов е отправил писмо, с което е възложил на държавното дружество да тези ампули. Москов е целял да не изплаща производствените разходи по изработката на тези ампули, каза още Арнаудова.

Третото обвинение е за безстопанственост.

Д-р Петър Москов е действал в съучастие със заместник-министъра Адам Персенски, като с цел облага за Република Турция, двамата са ощетили българската държава, заяви Арнаудова и поясни, че няма съмнения дали ваксините са опасни, а че процедурата не е спазена.

“На двамата сме взели мярка за неотклонение “подписка”, каза Арнаудова.

Припомняме, че Държавното обвинение образува досъдебно производство по случая с размяна на ваксини между Турция и България през 2015-та година.
Тогава страната ни получи около 100000 ваксини „Пентаксим“ като дарение от югоизточната ни съседка. Тя е предназначена за имунизация на бебета срещу редица заболявания. Заедно с нея бе доставена и ваксина „Еувакс“ предназначена за имунизация срещу хепатит Б. Тогава стана ясно, че тя е забранена за ползване на територията на България, но от здравното министерство обявиха, че ще я задържат, за да я използват в случай на увеличение на бежанския натиск към страната ни.

Според информацията, от своя страна България е поела ангажимент да дари на Турция 5 млн. ваксини срещу туберколоза.

На 15 април 2016 година, на пресконференция в Пловдив, главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство по случая. Той обясни, че предметът на разследването е свързан не с въпроса дали ваксините представляват опасност за живота и здравето на децата при прилагането им, а с икономическата целесъобразност на сделката. Тогава главният прокурор обясни, че на практика има два паралелни договора за дарение – единият за ваксини към България и другият – ваксини от България към Република Турция.

През изминалата седмица бе повдигнато обвинение на Росен Алексиев, ръководител на държавната фирма „Бул Био“, която е произвела над 1 млн. неетикирани ваксини срещу тетанус, по поръчка на турска фирма.