Начало » България » През 2017 година ще има повече празнични дни и почивка!

През 2017 година ще има повече празнични дни и почивка!

pochiv
Край на сливането на почивните дни и отработването в събота внася в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на изпроводяк. Това искане бе по настояване на работодателите. Те обаче твърдят, че това не е вярно.

„Предложихме да отпадне правомощието на Министерски съвет да размества почивни дни през годината. Точно този текст трябва да отпадне, за да се спре с тази административна практика да се сливат почивни дни и после да се отработват. Това води до загуба за икономиката”, заяви пред Нова телевизия Васил Велев, председател на Асоциацията за индустриален капитал в България.

„Проведохме и анкета сред работодателите и бизнеса – 65% са категорично против тази практика. Само 12% я подкрепят”, коментира той.

„С предложения законопроект обаче остава възможността за тази административна практика. За сметка на това се добавя нова възможност – да се увеличават празниците. А именно – когато официалните празници се падат в събота или неделя, тогава да се почива първия работен ден след тях”, поясни Велев.

„Всяка година между два и четири празнични дни се падат през уикенда и затова работните дни в годината варират между 251 и 253. Средно три празнични дни се падат през уикенда. Ако предложението ни се приеме, всъщност ще се увеличат с три дни средно почивните дни през годината”, каза Васил Велев.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE