Начало » Политика » Плевнелиев вече подготвя служебния кабинет! Ето кои ще са министри!

Плевнелиев вече подготвя служебния кабинет! Ето кои ще са министри!

plevneliev
Третият служебен кабинет, който президентът Росен Плевнелиев се очаква да назначи, ще бъде съставен основно от администрацията на „Дондуков“ 2, пише „Труд“.

Най-довереният доскоро човек на Плевнелиев – бившият главен секретар и настоящ правосъден министър Екатерина Захариева, е отказала да поеме поста. Причината по всяка вероятност се крие в заканата на премиера в оставка Бойко Борисов, че който отиде във временното правителство, трябва да забрави за ГЕРБ.

При това положение като фаворит за служебен министър-председател (който най-вероятно ще бъде на тази позиция само в дните до встъпването в длъжност на Румен Радев) се очертава настоящият главен секретар на „Дондуков“ 2 Росен Кожухаров.

Той е роден на 9 януари 1974 г. в гр. Пловдив. Завършил е СУ „Св. Климент Охридски” с магистърска степен по специалност „Право”.

Започва професионалната си кариера през 2000 г. като съдебен кандидат в Софийския градски съд.

От 2001 г. постъпва в Министерството на външните работи, където работи в Дирекция „Правно-нормативно обслужване” последователно като младши юрисконсулт, старши юрисконсулт, главен юрисконсулт и директор на дирекцията. През 2005 г е консул в Генералното консулство на Република България в Милано, Италианската република. От 2005 до 2007 г. е началник на отдел в дирекция „Управление на собствеността в МВнР.

През периода 2007-2009 г. е юридически съветник на министъра по европейските въпроси.

От 2009 до 2012 г. работи в Министерството на правосъдието като директор на Дирекция „Механизъм за сътрудничество и оценка”.

На 24 януари 2012 г. с Указ на Президента на Република България е назначен за секретар по правни въпроси на Президента.

С указ на държавния глава от 30 май 2013 г. е назначен за Главен секретар на Президента.

Владее английски език.

Висши постове в служебното правителство се очаква да заемат и Анна-Мари Виламовска, секретар по здравеопазване и иновации и Румяна Коларова, секретар по образование, наука и гражданско общество.

След като тази година четирима от екипа на президента станаха посланици, на „Дондуков“ 2 не останаха много кадри. Другите секретари на Плевнелиев са Деница Желева – по външна политика, Наталия Киселова, по правни въпроси, Ася Чолашка, по социални политики, младежта и спорта, Атанас Самандов – по отбрана и сигурност, Милен Любенов, по вътрешна политика и Мария Иванова, прессекретар.

Плевнелиев разполага и с осем съветници: Евгени Ангелов – по икономика и иновации, Диляна Андреева, ръководител на звено Програма на президента, бригаден генерал Данчо Дяков – по военна сигурност, Невин Фети – по правни въпроси, Пламен Конов – по правни въпроси, Йорданка Чобанова – по европейски въпроси, Ирина Николова-Гъркова – по култура, духовно развитие и национална идентичност, Григор Антонов – по култура.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE