Начало » България » НС ни оряза почивните дни за следващите 3 години! Вижте колко ще работим! УЖАС!

НС ни оряза почивните дни за следващите 3 години! Вижте колко ще работим! УЖАС!

pochivnidni

Парламентът прие промени в Кодекса на трудa на първо четене, гарантиращи равeн брой на работните дни през всяка календарна година. Според изчисленията по новите правила ще има 248 работни дни през 2017 г., 2018 г. и 2019 г.

Много работодателски организации обаче са против, тъй като всъщност се намалява броя на работните дни, които при сегашните правила на сливане на почивки през 2016 г. са 251, или с три повече.

Очаква се на второ четене да има промяна, свързана и с правото по КТ на Министерския съвет да обявява и други почивни дни, което всъщност позволява последващи решения за сливане на почивни дни, или още по-големи почивки.

Парламентът разгледа общо два законопроекта за промени в Кодекса на труда. „За“ законопроекта, който регламентира почивните дни гласуваха 80 народни представители, „против“ – 5 и „въздържали се“ – 5, с което бяха приети промените. Промените в този законопроект целят и избягването на работата в събота.

Народното събрание одобри и втория, внесен законопроект за промени в Кодекса на труда, с който се регламентират отношенията между работодател и служител по отношение на командировките, с който се въведе пакет от мерки, гарантиращи по-добра защита на командированите работници в рамките на предоставяне на услуги, борба с така наречения „социален дъмпинг“ и по-прозрачна и предвидима правна рамка за доставчици на услуги.

В рамките на дебата народният представител от ПГ на ГЕРБ д-р Венка Стоянова обяви, че групата й ще подкрепи промените в Кодекса на труда на първо четене, информира “Фокус”.

Д-р Хасан Адемов от ДПС посочи, че големият проблем на промените в Кодекса на труда са, че остава възможността МС да слива допълнително и да определя официалните празници. Според него възможността за изготвяне на документи свързани с трудовото правоотношение в електронен вид е една добра мярка.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE