Начало » България » 10 млн. лв. отпусна Борисов на хората от Хитрино

10 млн. лв. отпусна Борисов на хората от Хитрино

2a78bd512738fce7d01c20e5cbc4c630     Заседанието на Министерски съвет  започна с една  минута мълчание, в памет на загиналите при инцидента.

Премиерът в оставка  увери, че хората много скоро ще бъдат по домовете си, защото цистерните се източват все по-бързо.В момента работата е спряна заради малка авария, но действията ще продължат скоро, поясни той.

„Стараем се да не притесняваме експертите, които работят на място“, уточни Борисов.
От отпуснатите  пари 5 млн.лв ше отидат в общината, за да може при първа възможност да започне разчистване е населеното място. Също така парите ще бъдат вложени в реализирането на инфраструктурни проекти на територията на общинната с цел преодоляване на последиците от инцидента и за предприемане на спешни действия за незабавно възстановяване нормалното функциониране и начина на живот на хората. Другите 5 млн. лв. отиват в социалното министерство. Те ще послужат за подпомагане на хората от Хитрино – изграждане на изпочупените домове, ще се заплащат лекарства и други нужни помощи.

Предоставените 10 млн. лв. се осигуряват чрез преструктуриране на разходи по централния бюджет. След заседанието на Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев напомни, че отпусканата помощ е чисто морална, тъй като бедствието е станало не заради природно явление, а в следствие на използването на национална жп инфраструктура. По думите му е стартирало изграждането на временни жилища за тези, които имат нужда от такива и не могат да отиват да живеят няколко месеца на други места. 26 са напълно разрушените къщи.

 

Твоят коментар
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE