Начало » България » Борисов да остане премиер:”.. той е най-добрият вариант за България в този момент”

Борисов да остане премиер:”.. той е най-добрият вариант за България в този момент”

 

borisov

 Реформаторите взеха мандата за сформиране на правителство. Предстои да помолят Борисов да остане премиер. След като им връчи папката, президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще се радва, ако успеят да сформират правителство, а Румен Христов от СДС призна, че „от 19 години автентичната десница не е получавала мандат“, пише “Труд.

В РБ до последно имаше спорове дали въпросният мандат не трябва да се върне моментално, както направиха ГЕРБ и БСП. Два часа преди да отидат на „Дондуков“ 2, партньорите от блока свикаха Изпълнителен съвет. От ДБГ и НПСД продължили да отстояват тезата си, че 43-тото народно събрание е изчерпано и не може да излъчи правителство. В крайна сметка склонили в името на крехкото единството в коалицията да угодят на Божидар Лукарски (СДС) и на Николай Ненчев (БЗНС), които упорствали, че все пак трябва да се направи опит за излъчване на кабинет. Стигнало се и до спор колко дълго могат да задържат мандата.

Юристи ги посъветвали да прочетат тълкувателно решение №20 на КС от 1992 г. От него става ясно, че третата политическа сила на практика може доста дълго време да държи мандата. Тълкуването е, че получената вече папка на „Дондуков“ 2 е с мандат за сформиране на правителство. РБ имали седмица за консултации. При успех щели да се върнат в президентството с кандидат за премиер, на когото Плевнелиев да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„Моето лично виждане е, че Бойко Борисов е най-добрият вариант за България в този момент. Той трябва да остане премиер“, посочи Божидар Лукарски от ефира на Би Ти Ви. Той обяви, че предстои разговор с лидера на ГЕРБ. Самият Борисов вече обяви, че няма да управлява с мандат на друга партия. Депутати от ГЕРБ коментираха, че не им се занимава с примитивни политически капризи. „Приетият от РБ мандат е загуба на време“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова „25 години сме се нагледали на всякакви циркове. Сега се прави опит една конституционна процедура да придобие фарсово-водевилен характер“, каза конституционалистът проф. Пламен Киров.

Твоят коментар
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE