Начало » България » Златна мидена треска е обхванала рибарите край морето

Златна мидена треска е обхванала рибарите край морето

Уловът на бяла пясъчна мида, доскоро считан за екзотично занимение, детронира риболова и тотално го замени като традиционен поминък за морските хора. Ловуването на бяла пясъчна мида се е превърнало в истинска истерия край морето. Макар че този сезон морето ври от риба, почти никой не се интересува от паламуда. Новият Клондайк лежи заровен на морското дъно само на няколко сантиметра дълбочина под пясъка, пише “Телеграф.

 

225

Рибарите тотално са полудели, когато не са на лодките си, те прекарват времето си в измисляне на уреди, чрез които само с едно загребване да се съберат колкото се може повече мекотели.

Рискът от глоби, обаче изобщо не спира рибарите. Това не ги плаши, защото новият им бизнес им носи приходи от 1000лв. дневно.

Само до преди три-четири месеца изкупните цени са вървели по 2-2,5 лв. за килограм. От лятото насам обаче са скочили двойно и посредниците предлагат вече по 5 лв. за всяко кило бяла мида.

„Почти не останаха хора, които да риболуват. В Царево освен мен още двама-трима все още ловим риба. Останалите масово са се ориентирали към бялата мида. Търсенето е голямо и цените са доста добри”, признава Георги Пейчев. При средно добър улов една лодка вади средно 200-300 кг бяла мида, което прави чист доход 1000-1500 лв. При по-богат уроджай печалбата може да надхвърли 2 бона.

Твоят коментар
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE