Начало » България » Имен ден празнуват днес тези 10 български имена!

Имен ден празнуват днес тези 10 български имена!

Православната църква днес почита Св. пророк Данаил. Неговото име е свързано с вавилонския цар Навуходоносор, който сънувал загадъчен сън, който твърде много го смутил. Но като се събудил, той забравил какво точно е сънувал.

За да се оттърси лошите чувства на съня царят повила всички халдейски учени и сънотълкуватели, за да му кажат какво точно е сънуват. Разбира се, никой не успял да познае съня му, той се разгневил и осъдил всички вавилонски мъдреци.

Данаил, заедно с Ананий, Азарий и Мисаил, също били застрашени. Той помолил царя за няколко дни отсрочка.  Навуходоносор се смилил и им дал няколко дни. Данаил, уповавайки се на силата на Бог и молитви към него успял да види съня и какво точно е неговото значение.

Сънят предсказал падането на много царства и началото на вечното царство, което имало да се открие след дохождането на Иисуса Христа – царството на Христовата истина и благодат. След като Данаил обяснил съновидението на цар Навуходоносор, той удивен от неговата мъдрост, му поверил една от най-важните длъжности в държавата – началството над всички вавилонски мъдреци. По ходатайството на Данаил и неговите другари получили високи държавни длъжности.

Според народния календар, в деня на пророк Свети Данаил, празнуват всички жени, които скоро са раждали или ще раждат, както тези, които имат малки деца; месят се питки и отново се раздават, за да е плодовита годината.

Имен ден празнуват: Анани, Даниил, Данаил, Данаила,  Данко, Данка, Даниел, Даниела, Дана, Дани.
Честит празник!

Твоят коментар
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE