Начало » Политика » Американски анализатор: “Догодина цената на петрола ще започне плавно да се движи нагоре”

Американски анализатор: “Догодина цената на петрола ще започне плавно да се движи нагоре”

Политиката на Доналд Тръмп и развитието на глобалната икономика ще влияят върху цената на петрола от догодина. Тази прогноза направи пред БНР Скип Йорк, който е вицепрезидент на един от големите енергийни институти в Съединените щати и консултант в престижната международна група анализатори “Лумак”.

В следващите няколко години можем да видим и цена от 70 долара за барел, заяви Йорк, като допълни:

“Ние смятаме, че това е позитивно за пазара, защото той има нужда от пребалансиране. Това така или иначе щеше да се случи, но без споразумението на ОПЕК можехме да очакваме новият баланс на петролния пазар в края на 2017-та или началото на 2018-та година, а сега ще го видим със сигурност догодина”.

Скип Йорк обяви, че според прогнозите, които се базират на намаляване на световната продукцията на петрол с 1,2 милиона барела на ден.

„Следващата година ще видим цена в долния диапазон на 50-те долара за барел, а към средата на годината по-скоро към горната граница. Тези прогнози обаче не включват каквото и да е споразумение с други държави, които не членуват в петролния картел. Ако и при тях има намаляване на продукцията, може да видим още една стъпка на покачване на цените на петрола догодина”, каза той.

Консултантът коментира и пазарните фактори, които ще окажат влияние върху решенията, които ще вземе ОПЕК.

„И на последната среща, и през следващата –  през май, страните от ОПЕК ще направят анализ на това, което се случва в световната икономика. Специален поглед ще бъде отправен към развиващите се страни като Китай и Индия и състоянието на техните икономики. Още по-важна за петролния картел е индустрията на тези страни, съответно нуждата им от доставки на петрол. Ако се види отслабване на световната икономика или на някой от тези специфични пазари, ние може да видим забавяне на процеса на пребалансиране на петролния пазар. Това може да окаже допълнителен натиск върху ОПЕК за ограничаване на продукцията, защото забавянето на някой от факторите, провокирали решението за ограничаване на петролните доставки, може да доведе и до по-бавно достигане до крайната цел на ОПЕК”, посочи той.

Твоят коментар
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE