Начало » PR публикации » Зависимостта от хазарта е болест, която се лекува

Зависимостта от хазарта е болест, която се лекува

hazartna zavisimostИма една поговорка, която гласи, че между комарджия, алкохолик и женкар най-опасен е първият. И това е така, защото ходенето по жени е до време, а алкохолът води до сериозни проблеми на организма. Докато комарджийството без подлагане на лечение е до гроб.

Според доклад на БАН над 11 200 души в България страдат от хазартна зависимост. Причините за това са няколко – легалност и изключително лесна достъпност на хазарните игри, ниско ниво на хазартна култура, множество обществени сътресения, които водят до рязко обедняване на населението, липса на общоизвестни групи за лечение и т.н.

Защо хазартът е толкова разпространен в България?

Нагласите, които са предпоставка за бързото разпространение и улеснение на хазартните игри у нас, са следните:
– бедност и нисък стандарт на живот;
– поява на лични разочарования и трагедии;
– “лъжлива” финансова подкрепа, когато бъдат претърпяни големи загуби;
– внезапно, лесно и бързо придобиване на пари;
– употреба на вещества, създаващи други зависимости, като алкохол, цигари и наркотици;
– обществено безразличие;
– либерално отношение на държавата към хазарта;
– физическа предразположеност.

От всичко това следва, че най-големият процент от българи, които се пристрастяват към хазарта, са такива с ниско образование и безработните.

Причини за хазартната зависимост

Според една част от изследователите на хазартната зависимост мозъкът на човека, който е пристрастен към този тип игри, е същия като мозъкът на наркомана и неговото пристрастяване е чисто психическо и физически. Другите пък смятат, че хазартът е проблем от социално естество.

Каквато и да е истината, факт е, че причините за хазартна зависимост, които водят към човешкия и финансов крах, са същите, както и при наркотиците и цигарите и се коренят в сентенцията – “Ще опитам само веднъж”. Зависимостта всъщност започва с малък успех – малка, бърза и лесна печалба на пари, която продължава в прилъстяване към по-големи залози. И ако по някаква причина възможността от игра бъде отменена, започват да се появяват симптоми, които силно наподобяват тези на наркомана – нервност, раздразнение, гняв, изолираност, липса на апетит, липса на поддържан външен вид, отказ от комуникация с близки и приятели и т.н.

Всеки човек, който играе хазартни игри, ли е зависим?

Разбира се, че не. Зависимите отговарят поне на няколко от следните критерии:
– все повече нараства времето, в което играчът мисли за играта, измисля нови стратегии и се чуди откъде да вземе още пари;
– броят на парите, с които се играе, расте с всеки изминал ден;
– когато се опита да спре да играе, играчът започва да чувства раздразнителност и нервност;
– играчът започва да лъже най-близките си и прекъсва важни семейни и приятелски връзки;
– ихрачът извършва незаконни действия като измами, кражби и др.;
– играта се превръща в бягство от ежедневните проблеми и житейските трудности.

Лечение

Лечението на зависимостта към хазарта представлява психо-поведенчески или психо-когнитивен процес, чиято крайна цел е да се овладее напълно нагона по играта. Първият и най-важен етап от лечението е играчът сам да осъзнае проблема си и да поиска да се излекува. Това се получава най-често, когато хазартът започне твърде много да влияе върху личния живот на зависимия и той развали отношенията си с най-близките си хора и започне да губи приятели. След това трябва да бъде преодолян появилия се срам и да се влезе във връзка с професионалисти, които знаят каква крачка трябва да се предприеме.  Ние от терапевтичен център Жива за лечение на зависимости, знаем как да Ви помогнем. След което следва лечение, а когато то приключи, повечето зависими имат нужда от програма за възстановяване, която да ги научи как да се справят с проблема, ако той започне да се появява отново.

Твоят коментар
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE