Начало » Свят » Саудитска Арабия купува от САЩ оръжия за 110 млрд. долара

Саудитска Арабия купува от САЩ оръжия за 110 млрд. долара

Саудитска Арабия купува от САЩ оръжия

Саудитска Арабия купува от САЩ оръжия

Саудитска Арабия ще купи от САЩ оръжия за 109.7 милиарда долара, предаде Би Би Си с позоваване на говорителя на Белия дом Шон Спайсър.

Това е най-голямата оръжейна сделка в историята на САЩ. Спайсър съобщи в социалната мрежа Туитър, че президентът Доналд Тръмп я е подписал на 20 май, при официалното си посещение в саудитската столица Риад.

Според информация на агенция “Ройтерс”, договорът между двете страни предвижда Саудитска Арабия да закупи 150 хеликоптера Black Hawk на обща стойност от 6 милиарда долара, а също артилерийска и бронирана техника, кораби за бреговата охрана, противоракетни комплекси “Пейтриът” и THAAD.

В съобщение на Държавния департамент се посочва, че оръжейната сделка ще позволи на Саудитска Арабия да участва по-ефективно в антитерористични операции в региона и да облекчи функциите на САЩ в тази сфера.

Превъоръжаването на Риад ще помогне на арабската страна в поддържането на сигурността в района на Персийския залив, както и да противодейства на влиянието на Иран и свързаните с него рискове за региона, допълват от американското външно ведомство.

По думите на държавния секретар Рекс Тилърсън, сключването на оръжейното споразумение е исторически момент в отношенията между САЩ и Саудитска Арабия, която е традиционен геополитически противник на Иран.

Преди подписването на сделката президентът на САЩ беше награден с най-високия орден на Саудитска Арабия. Отличието носи името на основателя на управляващата династия в Саудитска Арабия – крал Абдул Азис.

Източник:dnesplus.bg

Твоят коментар
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE