Начало » Технологии » Adata XPG SX8000 – ултрабърз SSD за геймъри и ентусиасти

Adata XPG SX8000 – ултрабърз SSD за геймъри и ентусиасти

XPG SX8000Устройството с форм-фактор M.2 достига скорости на четене до 2400 MB/s и може да се инсталира в повечето модерни дънни платки.
Полупроводниковият диск XPG SX8000 на Adata дава така желаното от геймърите и ентусиастите увеличение на производителността. Това компактно SSD устройство с размерите на модул DRAM памет и форм-фактор M.2 2280 се явява идеално решение за ъпгрейд на геймърски и професионални лаптопи и десктоп компютри с интерфейс PCIe Gen3x4.
M.2 дисковете набират популярност в последните години, благодарение на значително по-високата си производителност, в сравнение със SATA SSD устройствата и по-малките физически размери. Тези устройства могат да се инсталират в повечето модерни дънни платки, за да повишат рязко производителността на машината.

Adata XPG SX8000 е наличен в капацитети 128GB, 256GB, 512GB и 1TB. Обявените от производителя скорости на четене и запис достигат съответно 2400MB/s и 1000MB/s, като при големите капацитети логично скоростите са по-високи. При някои тестове 512-гигабайтовият XPG SX8000 дори превишава посочените максимални стойности – така например, в теста CrystalDiskMark дискът дава резултати 2430MB/s при четене и 1200MB/s при запис.

XPG SX8000 е един от първите SSD дискове с контролер Silicon Motion SM2260, който е проектиран за клиентски устройства от висок клас и корпоративни SSD. Моделът има четири 8Gbps линии за едновременно предаване на данни, комбинирани с осем NAND канала. Дискът използва 3D NAND флаш за висока плътност и повишена надеждност, както и SLC кеширане, DRAM кеш буфер и LDPC ECC технологии за висока производителност и интегритет на данните при работа с интензивни приложения като тежки игри и графична обработка.

Тъй като използва интерфейс PCIe Gen3x4, твърдотелният XPG диск на Adata не страда от ограниченията на по-старата технология SATA III и дава сериозен тласък на производителността на модерните лаптопи и РС. В допълнение, показателят MTBF (средно време между откази) достига 2 000 000 часа, по данни на производителя. Дискът е придружен и с 5-годишна гаранция.

Подобно на всички устройства с M.2 форм-фактор, SX8000 има размерите на модул RAM памет – 22x80x3,5 мм, което го прави универсален за монтиране в различни конфигурации. На лицевата страна се виждат SMI контролерът, DRAM и NAND чиповете, а на обратната – останалите NAND пакети. Дискът тежи едва 8 грама.

XPG SX8000 е достъпен на пазара у нас от партньорите на Adata. Така например, 512-гигабайтовият модел струва около 300 лв. с ДДС. Тази цена не е малка, но, предвид възможностите на диска, е оправдана, тъй като ъпгрейдът с подобно устройство ще даде на геймърите и професионалистите сериозно увеличение на производителността, в сравнение с традиционните SATA SSD устройства.

Източник:technews.bg

Твоят коментар

Напиши отговор

Your email address will not be published.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE