Начало » Крими » 7 души от Бургас са задържани за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с производство и разпространение на наркотици

7 души от Бургас са задържани за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с производство и разпространение на наркотици

организирана престъпна група

На 10 юни Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми Теодор Бангеев, Георги Карчев, Илко Паскалев, Димитър Киров, Георги Иванов, Радослав Пехливанов и Филип Чорио. На тези седем лица са повдигнати обвинения за това, че от октомври 2016 до задържането им на 10 юни са участвали в организирана престъпна група, произвеждаща и разпространяваща наркотици на територията на град Бургас и около града. Задържаните са млади момчета, 93-ти, 96-ти, 98-ти набор, като всичките са от средите на трениращите фитнес и ММА.
Пред журналисти заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов посочи, че групата е създадена с користна цел – извличане на печалба от тази си противозаконна дейност, като в голяма част от задържаните лица са намерени и иззети наркотични вещества, а в дома на Филип Чорио е намерена цяла оранжерия. По думите му групата се е самоснабдявала, сама е произвеждала наркотичните вещества, с които после е снабдявала Бургас и курортите около града. Според него случаят е интересен, защото оранжерията е намерена в жилищен блок, но изключително високо професионално подготвена. Сарафов изтъкна, че държавата няма да допусне ескалация на напрежението и разпределяне на територии между враждуващи банди както в Бургас, така и в региона.
Според главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов оранжерията на групата е била на много високо технологично ниво и всички селскостопански производители биха могли да завидят на наркоразпространителите, тъй като съоръжението има датчици за влага, датчици за светлина, мери влага на въздуха и на почвата. Според него става въпрос за група, която действа изключително конспиративно, като в същото време действа с брутални действия, понякога и с побоища, без да има пряка необходимост за това – по питейни заведения и квартали. По думите му групата се е опитвала да наложи монопол върху наркоразпространението в определени територии. Маринов съобщи, че оранжерията е много добре маскирана със скрита врата към основните помещения. Главният секретар на МВР определи групата като изключително добре структурирана и организирана, а в следствие на техните действия те са генерирали и сериозен паричен ресурс. Според него е неутрализирана цялата група, която е влияела върху оперативната обстановка на територията на град Бургас.
Старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР-Бургас, каза, че заловената наркогрупа се е готвела за разпространение на наркотици в курортите в района през летните месеци и изключително бързо се е опитвала да налага монопол по отношение на наркоразпространението, като методите, които са ползвали са се отличавали с много силна демонстративна агресивност. Според него групата е генерирала достатъчни печалби, за да си осигури един доста охолен живот. По думите му подготовката на млади наркотични растения се е извършвала на друго място, а след това са пренасяни в разкритата нарколаборатория. Старши комисар Калоянов допълни, че задържаните лица са криминално проявени и са известни в подземния свят.
Прокурор Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура, съобщи, че има данни по делото, че организираната престъпна група, занимавала се с производство и разпространение на наркотици в Бургас, е подражавала на международна група MS-13. По думите му са проведени над 36 обиска и претърсвания на лица, леки автомобили, апартаменти, като у повечето от задържаните са намерени наркотични вещества. Прокурор Гешев каза още, че 4 от лицата, освен за организиране на престъпна група, са привлечени и за вторични престъпления, а именно за притежание на наркотични и високо рискови наркотични вещества. Според него, става въпрос за изключително технически добре подготвена лаборатория, която е на територията на целия апартамент. По думите му евентуалното производство през активния летен сезон би обслужило, може би, половината град Бургас и множество от околните сателитни курортни градове.

Източник: focus-news.net

Твоят коментар
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE