Андреевден е

Българската православна църква чества паметта на на св. апостол Андрей Първозвани.  Свети Андрей бил брат на свети апостол Петър. Той получил името Първозвани, тъй като пръв сред дванайсетте апостоли е бил повикан, за да да тръгне след Исус Христос. Светецът се счита за апостол на православните християни, защото ръкополага първия епископ в Константинопол – апостол Стахий.

Андреевден в народните вярвания се свързва с нарастването на деня. Според легендата светецът прогонва зимата и дългите нощи  и денят започва да расте („наедрява“), колкото едно просено (царевично, грахово и др.) зърно. От там идва и обредната практика на този празник да се варят в ново гърне различни зърна – жито, грах, царевица, боб, леща и др., за да наедряват.

В Северна България на този ден празнуват в чест на мечките, като се вярва, че Свети Андрей е техен господар. Денят се почита и от невестите, които очакват благоволението на съдбата – да нарастват като деня и семената, да забременяват, да раждат здрави и хубави деца. На Свети Андрей не се работи къщна работа. Не бива и да се перат дрехите.