Да подготвим колата за лятото

42
подготовка на колата за лятото

Въпреки, че времето навън не изглежда никак лятно, пролетта вече навлезе и докато се обърнем температурите ще надхвърлят 15 градуса. Преди лятото да дойде с пълна сила, има няколко неща, които трябва да направим за любимия си автомобил, за да работи той по най-добрия начин и в летните горещини.

  1. Измийте солта и калта от колата си

Остатъкът от сол може да причини ръжда; така че веднага щом температурите се вдигнат над 20 градуса, измийте колата си. Всичко от гумите до двигателя е нападнато от зимния микс от сол, лед, вода, пясък и мръсотия. Миенето на колата ви след зимата може да предотврати ръждата по шасито, стареенето на гумите и гарантирано ще удължи живота на вашия автомобил.

  1. Полирайте боята на автомобила

Нанасянето на полиращ лак осигурява допълнителен слой защита, като помага за предотвратяване на драскотини и щети от слънчевите лъчи. Освен това восъкът улеснява почистването на колата ви, когато тя влиза в контакт с праха, цветния прашец, птичи „подаръци“, полепване на насекоми и други проблеми, свързани с лятото.

Нанасянето на предпазния слой вакса също предпазва работата на боята на вашия автомобил от UV лъчите на слънцето.

  1. Проверете и сменете перата на чистачките

Триенето от сняг и лед може да повреди перата на чистачките, а понякога и рамената им (особено тези на предното стъкло).

Сменете чистачките на предното стъкло след зимата, за да подобрите представянето им по време на дъждовни бури или силните пролетни дъждове. Обърнете се към ръководството на колата за подходящия размер на чистачките на предното и задното стъкло. Имайте предвид, че почти на всички актуални модели всички чистачки са с различни размери, включително двете предни имат различна дължина.

  1. Проверете климатика

Лятото може да стане доста горещо в някои райони. Правилно работещият климатик ще направи шофирането по-комфортно, а кола без климатик през 21-век е нещо немислимо. Извадете и сменете вашия въздушен филтър, за да предотвратите замърсяване на системата от прах и кал, което ще възпрепятства правилния въздушен поток.

Почистете външния кондензатор плюс кондензаторните бобини. Проверете дали дренажните канали не са се запушили от шума и други дървесни отпадъци. Ако тръбичката е запушена, ще видите вода, която се събира в краката на шофьора или пасажерите. Ако нямате уменията и малко късмет, свържете се със специалист, за да е сигурно, че вашият климатик ще си върши работата съгласно предписанията.

  1. Проверете охладителната система

Проверявайте редовно нивата на течността на радиатора. Уверете се, че разширителния съд или преливният резервоар са в изправност. Може да се наложи да източите и промиете радиатора, като почистите замърсяванията, натрупани в охладителната система на вашия автомобил.

Промиването става като голям обем вода или друга почистваща течност се преточи през радиатора на колата ви, за да премахнете нежеланите отпадъци. Уверете се, че капачките и маркучите на радиатора са защитени и периодично проверявайте нивото в разширителния съд.

  1. Проверете нивата и състоянието на охлаждащата течност

Прегледайте охлаждащата течност в резервоара, като проверите както нивото, така и състоянието. Охлаждащата течност обикновено е оцветена (синя или зелена), така че ако изглежда ръждясала, обезцветена или има нещо, което плава в нея, промийте охлаждащата система и добавете нова охлаждаща течност.

Наличието на достатъчно и чиста охлаждаща течност предпазва двигателя ви от прегряване през лятото.

  1. Сменете маслото

Смяната на масло помага на вашия двигател да се бори с повишените летни температури. Помислете да преминете към пълно синтетично масло, ако още не сте го направили. Пълното синтетично масло е по-малко вероятно да се разпадне при високи температури.

  1. Проверете общата работа на двигателя

Проверете горивния и въздушния филтър и помислете за смяна, ако не сте го направили, докато проверявахте климатика. Мръсните филтри за гориво и въздух влошават работата на двигателя, като влачат мръсотия и остатъци в двигателя на вашия автомобил.

  1. Почистете и тествайте всички светлини

Проверете дали предните и задните светлини са чисти и ясни. Остатъците от сол през зимата могат да замъглят фаровете.

Ако е така, почистете предните и задните светлини с препарат за почистване на фарове. Може дори да почистите фаровете си с паста за зъби!

Проверете дали всички светлини работят, включително лампите на регистрационните табели. Лек изгаряне може да ви направи по-малко видими за другите автомобилисти.

Останалите съвети прочетете във Vratza.com