Koch.bg https://koch.bg Актуални новини, lifestyle, клюки, спорт и клипове Tue, 30 Jan 2018 12:13:08 +0000 bg-BG hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.5 Отмъщение! Забиха кирка в камера на КАТ https://koch.bg/2017/11/23/otmashtenie-zabiha-kirka-v-kamera-na-kat/ Thu, 23 Nov 2017 15:13:39 +0000 https://koch.bg/?p=67620 Неизвестни смелчаци забиха кирка в камерата на Пътна полиция, поставена на Околовръстния път, близо до Казичене, съобщава БНР. Устройството беше поставено там заради увеличения брой на катастрофите в района. От МВР обясниха, че устройството не е сериозно повредено. Камерата ще бъде ремонтирана и върната на място до броени дни. В началото на юли влязоха в ...

The post Отмъщение! Забиха кирка в камера на КАТ appeared first on Koch.bg.

]]>
забиха киркаНеизвестни смелчаци забиха кирка в камерата на Пътна полиция, поставена на Околовръстния път, близо до Казичене, съобщава БНР.

Устройството беше поставено там заради увеличения брой на катастрофите в района. От МВР обясниха, че устройството не е сериозно повредено. Камерата ще бъде ремонтирана и върната на място до броени дни.

В началото на юли влязоха в сила промени в Закона за движение по пътищата, с които бяха премахнати задължителните знаци, указващи къде има камери. Измененията бяха гласувани спешно в пореден опит на държавата да намали катастрофите с жертви.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че когато има табели шофьорите намаляват скоростта само в тази зона, след което отново “дават газ” и продължават да се движат с превишена скорост. Според управляващите по този начин водачите развиват чувство на безнаказаност и се губи възпитателният ефект.

Такъв режим имаше и преди няколко години, но той беше променен през 2015 година, заради многото глоби, които падаха в съда с аргумента, че няма предвиден законов ред за използване на мобилните камери.
Източник; standartnews.com

The post Отмъщение! Забиха кирка в камера на КАТ appeared first on Koch.bg.

]]>
Прочут хирург преглежда без пари в “Медлайн” https://koch.bg/2017/11/14/prochut-hirurg-preglezhda-bez-pari-v-medlajn/ Tue, 14 Nov 2017 06:41:25 +0000 https://koch.bg/?p=65075 Прочут хирург преглежда без пари в “Медлайн” пациенти със злокачествени и доброкачествени заболявания на стомаха, черния дроб, жлъчните пътища и панкреаса. Светилото в лапароскопската хирургия д-р Евагелос Перакис ще консултира болните на 16 ноември от 13 ч. в болница „Медлайн” в Пловдив. За посещенията не се необходими направления от личните лекари, но пациентите трябва да ...

The post Прочут хирург преглежда без пари в “Медлайн” appeared first on Koch.bg.

]]>
Евагелос Перакис

Прочут хирург преглежда без пари в “Медлайн” пациенти със злокачествени и доброкачествени заболявания на стомаха, черния дроб, жлъчните пътища и панкреаса.

Светилото в лапароскопската хирургия д-р Евагелос Перакис ще консултира болните на 16 ноември от 13 ч. в болница „Медлайн” в Пловдив.

За посещенията не се необходими направления от личните лекари, но пациентите трябва да си запишат час на тел: 032/656-600. За консултация към д-р Перакис е добре да се обърнат и хора, които страдат от хернии. Д-р Перакис е извършил първата лапароскопска ниска предна резекция при рак на правото черво в Гърция през 1993 г.

Въвел е лично негова техника за терапия на ингвинални и пъпни хернии без напрежение. От 1992 г. е направил повече от 7500 лапароскопски операции, от които около 6300 холецистектомии и многобройни апендектомии, пластики при ингвинални и следоперативни хернии, диафрагмални хернии, както и множество операции на тънкото и дебелото черво.

Източник:standartnews.com

The post Прочут хирург преглежда без пари в “Медлайн” appeared first on Koch.bg.

]]>
Заради безпаричие и болест: Зловещ край на живота за бургазлийка https://koch.bg/2017/11/10/zaradi-bezparichie-i-bolest-zlovesht-kraj-na-zhivota-za-burgazlijka/ Fri, 10 Nov 2017 07:41:55 +0000 https://koch.bg/?p=64150 Възрастна дама от Бургас сложи край на живота си самоубивайки се в жилищния вход в който живее. Обесва се на металната решетка за покрива на кооперацията на ул. Шейново 44 в близост до Операта. Наши читатели изпратиха фото, но умишлено ще го спестим по това време на денонощието. Сийка В. е взела фаталното решение, защото ...

The post Заради безпаричие и болест: Зловещ край на живота за бургазлийка appeared first on Koch.bg.

]]>
СамоубийствоВъзрастна дама от Бургас сложи край на живота си самоубивайки се в жилищния вход в който живее. Обесва се на металната решетка за покрива на кооперацията на ул. Шейново 44 в близост до Операта. Наши читатели изпратиха фото, но умишлено ще го спестим по това време на денонощието. Сийка В. е взела фаталното решение, защото е страдала от тежко онкологично заболяване, парите не и достигали за ефиктивно лечение, отказала е да се бори и е решила да сложи край на живота си. Близките й са съкрушени.

Жилищната сграда е отцепена от полиция, все още се изчаква да приключи огледът на местопроизшествието и трупът да бъде отнесен. Онкодиспансерът в Бургас има модерна апаратура за лечение, но не всички клинични пътеки се поемат от държавата, всеизвестно е, че лекарствата за раково болни са скъпи.

Източник:uniconbg

The post Заради безпаричие и болест: Зловещ край на живота за бургазлийка appeared first on Koch.bg.

]]>
Момиче почина при неизяснени обстоятелства в центъра на София https://koch.bg/2017/11/09/momiche-pochina-pri-neizyasneni-obstoyatelstva-v-tsentara-na-sofiya/ Thu, 09 Nov 2017 17:28:45 +0000 https://koch.bg/?p=64046   Младото момиче, което е било намерено в безпомощно състояние в София, е починало. Тъжната новина е съобщена от представител на болница “Царица Йоанна” – ИСУЛ, където е била откарана пострадалата. Жената е била с политравми. Случаят е заплетен, защото към момента няма информация за причините за политравмите. Рано сутринта е подаден сигнал в полицията, ...

The post Момиче почина при неизяснени обстоятелства в центъра на София appeared first on Koch.bg.

]]>
 

Момиче починаМладото момиче, което е било намерено в безпомощно състояние в София, е починало.
Тъжната новина е съобщена от представител на болница “Царица Йоанна” – ИСУЛ, където е била откарана пострадалата.
Жената е била с политравми. Случаят е заплетен, защото към момента няма информация за причините за политравмите.
Рано сутринта е подаден сигнал в полицията, че младо момиче е открито в безпомощно състояние на ул. “Ангел Кънчев”. Полиция и линейка веднага са се отзовали, като пострадалата е откарана в ИСУЛ.

Източник: standartnews

The post Момиче почина при неизяснени обстоятелства в центъра на София appeared first on Koch.bg.

]]>
Обучението по турски, арменски, ромски и иврит като майчин език вече ще може да започва от втори или по-горен клас https://koch.bg/2017/11/05/obuchenieto-po-turski-armenski-romski-i-ivrit-kato-majchin-ezik-veche-shte-mozhe-da-zapochva-ot-vtori-ili-po-goren-klas/ https://koch.bg/2017/11/05/obuchenieto-po-turski-armenski-romski-i-ivrit-kato-majchin-ezik-veche-shte-mozhe-da-zapochva-ot-vtori-ili-po-goren-klas/#respond Sun, 05 Nov 2017 06:43:20 +0000 https://koch.bg/?p=62822 Просветното министерство написа нови учебни програми за изучаване на майчин език в училище, каквато възможност се дава в часовете по свободно избираема подготовка. Става въпрос за учебни планове по четири езика – турски, арменски, ромски и иврит, които при желание на учениците могат да се изучават по два часа седмично в продължение на седем години ...

The post Обучението по турски, арменски, ромски и иврит като майчин език вече ще може да започва от втори или по-горен клас appeared first on Koch.bg.

]]>

Просветното министерство написа нови учебни програми за изучаване на майчин език в училище, каквато възможност се дава в часовете по свободно избираема подготовка. Става въпрос за учебни планове по четири езика – турски, арменски, ромски и иврит, които при желание на учениците могат да се изучават по два часа седмично в продължение на седем години – от първи до седми клас. Програмите не са фиксирани за съответен клас, а са за година от обучението, така че се дава възможност за започване на обучението по майчин език и от втори и по-горен клас.

Възможност да се учи майчин език в училище има и сега, но покрай училищната реформа програмите трябва да се осъвременят, за да е по-качествено обучение, обясняват от министерството. Новите проекти бяха подложени на обществено обсъждане, но по тях не са постъпили бележки. Предстои програмите да бъдат одобрени от образователния министър Красимир Вълчев. Дали ще стартира процедура за отпечатването на учебници по тях обаче зависи от интереса на автори и издатели.

Къде се учи майчин език в училище

Според данни на Национална електронна информационна система за предучилищно и училищно образование към февруари т.г. турски език като майчин се изучава от 6967 ученици у нас, арменски – от 128 ученици; иврит – от 278 ученици; а ромски език не се изучава, тъй като според неофициална информация ромските деца предпочитали да учат английски език.

“В няколко области турският език като майчин е по-често избиран от други. Това са Кърджали, Шумен, Разград, Бургас, като количествените стойности не са равномерни. Арменският език се изучава предимно в Пловдив, а иврит – основно в София”, обясниха от образователното министерство пред “Дневник”.

Броят на проявилите желание да изучават майчини езици през учебната 2017/2018 година обаче е по-малък, показват данните от системата. За турски език са се записали 5385 ученици, за арменски – 118 ученици, за иврит – 184 ученици. За изучаването на ромски език отново няма желаещи, както и нямало учебник за тази цел. Сега се предлага изписването на буквите да бъде според нормите, кодифицирани през 1998 г. в “Кодификация на ромски език” на Христо Кючуков и Ярон Матрас.

Какво ще се учи по новите програми

Учебното съдържание в новите програми по майчин език обхваща глобални теми и може да помогне за увеличаване на общата култура на учениците, коментират от образователното министерство. Плюсовете на новите програми са още междупредметни връзки, свободата за учителите при прилагането им, както и яснотата за целите и очакваните резултати.

Новите програми по турски език, за изучаването на който има най-много желаещи, предвиждат придобиване на способност за писане и четене, създаване на кратък и по-дълъг текст, както и познаване на приказки, легенди и басни. Освен това през четвъртата година от обучението учениците трябва да познават обредите за различните обичаи, както и да съпоставят близки фолклорни творби на български и на турски език. На петата година се предвижда учениците да могат да преразказват случки на турски език, като сменят гледните точки. На седмата година – да използват интернет източници на турски език.

Източник:dnevnik

The post Обучението по турски, арменски, ромски и иврит като майчин език вече ще може да започва от втори или по-горен клас appeared first on Koch.bg.

]]>
https://koch.bg/2017/11/05/obuchenieto-po-turski-armenski-romski-i-ivrit-kato-majchin-ezik-veche-shte-mozhe-da-zapochva-ot-vtori-ili-po-goren-klas/feed/ 0
И Полша легализира марихуаната https://koch.bg/2017/11/05/i-polsha-legalizira-marihuanata/ Sun, 05 Nov 2017 06:36:36 +0000 https://koch.bg/?p=62834 Πoлшa cтaнa пopeднaтa дъpжaвa, ĸoятo лeгaлизиpa пpoдaжбaтa нa мapиxyaнa зa мeдицинcĸи цeли. Aптeĸитe в cтpaнaтa вeчe щe мoгaт дa пpoдaвaт ĸaнaбиc, cлeд ĸaтo влeзe в cилa зaĸoнoдaтeлcтвo, peгyлиpaщo мeдицинcĸaтa мapиxyaнa, cъoбщaвa дъpжaвнaтa инфopмaциoннa aгeнция. Cъглacнo нoвитe пpaвилa ĸaнaбиcът oт внeceни pacтeния мoжe дa ce изпoлзвa зa пpoизвoдcтвo нa лeĸapcтвa c peцeптa в пoлcĸитe aптeĸи. Toзи ...

The post И Полша легализира марихуаната appeared first on Koch.bg.

]]>
марихуана

Πoлшa cтaнa пopeднaтa дъpжaвa, ĸoятo лeгaлизиpa пpoдaжбaтa нa мapиxyaнa зa мeдицинcĸи цeли. Aптeĸитe в cтpaнaтa вeчe щe мoгaт дa пpoдaвaт ĸaнaбиc, cлeд ĸaтo влeзe в cилa зaĸoнoдaтeлcтвo, peгyлиpaщo мeдицинcĸaтa мapиxyaнa, cъoбщaвa дъpжaвнaтa инфopмaциoннa aгeнция.

Cъглacнo нoвитe пpaвилa ĸaнaбиcът oт внeceни pacтeния мoжe дa ce изпoлзвa зa пpoизвoдcтвo нa лeĸapcтвa c peцeптa в пoлcĸитe aптeĸи. Toзи вид лeĸapcтвo oбaчe тpябвa пъpвo дa бъдe peгиcтpиpaнo в Cлyжбaтa зa peгиcтpaция нa лeĸapcтвeни пpoдyĸти.

Cпopeд eĸcпepти eдин гpaм мeдицинcĸa мapиxyaнa щe cтpyвa 50-60 злoти (мeждy 14 и 16.5 eвpo), дoĸaтo цeнaтa нa мeceчeн ĸypc нa лeчeниe щe бъдe oĸoлo 2000 злoти (471.5 eвpo).

Πoлшa e eднa oт мaлĸoтo дъpжaви в Eвpoпa и пъpвaтa в Изтoчнa Eвpoпa, ĸoятo лeгaлизиpa мapиxyaнaтa. Xoлaндия и Иcпaния ca нaй-либepaлни в тoвa oтнoшeниe, ĸaтo ĸaнaбиcът e чacтичнo paзpeшeн. B Cĸaндинaвия, Фpaнция, Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo и изтoчнaтa чacт нa ĸoнтинeнтa (вĸлючитeлнo Бaлтийcĸитe дъpжaви) тoй e cтpoгo зaбpaнeн.
Изтояник: standartnews.com

The post И Полша легализира марихуаната appeared first on Koch.bg.

]]>
Авиокомпания свали болно дете от самолета в София https://koch.bg/2017/11/05/aviokompaniya-svali-bolno-dete-ot-samoleta-v-sofiya/ Sun, 05 Nov 2017 06:31:14 +0000 https://koch.bg/?p=62830 Авиокомпания свали болно дете от самолета в София. 11-годишно момче, болно от левкемия, не е било допуснато с родителите си до полета София-Виена на Австрийските авиолинии вчера сутринта. За потресаващия случай сигнализира първо в личния си профил във Фейсбук д-р Радина Денкова – една от най-известните естестетични дерматолози в България, която е станал пряк свидетел. ...

The post Авиокомпания свали болно дете от самолета в София appeared first on Koch.bg.

]]>
Авиокомпания свали болно дете

Авиокомпания свали болно дете от самолета в София.

11-годишно момче, болно от левкемия, не е било допуснато с родителите си до полета София-Виена на Австрийските авиолинии вчера сутринта.

За потресаващия случай сигнализира първо в личния си профил във Фейсбук д-р Радина Денкова – една от най-известните естестетични дерматолози в България, която е станал пряк свидетел.

Детето, което страда и от заболяване на опорно-двигателния апарат, и родителите му са имали закупени билети за полета София-Виена на 2 ноември сутринта, като в австрийската столица е трябвало да се прекачат на друг полет за Германия. Те обаче не са били допуснати до борда на самолета на летище София.

“Потресена съм! Тази сутрин (постът на д-р Денкова е от 6.55 часа на 2 ноември – бел.ред) в полета за Виена трябваше да летят семейство с дете с ДЦП и по всяка вероятност онкологично заболяване, защото вследствие на химиотерапия беше с опадала коса. Хората си бяха взели три билета, бяха заявили заболяването на детето и отиваха на животоспасяваща операция във Виена. Австрийският екип не ги прие на борда на самолета и след 40 минути скандали ги свали! Нямам думи! Разстроена съм, заради пълната липса на човечност!”, написа дерматоложката.

Председателят на пациентски организации “Заедно с теб” и член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца Пенка Георгиева съобщи, че 11-годишното момче страда от левкемия, която е дала рецидив и затова е получило финансиране за лечение и транспорт в чужбина от Фонда.
Изтояник: standartnews.com

The post Авиокомпания свали болно дете от самолета в София appeared first on Koch.bg.

]]>
Полицията инструктира как да разпознаваме ало измамници https://koch.bg/2017/11/05/politsiyata-instruktira-kak-da-razpoznavame-alo-izmamnitsi/ Sun, 05 Nov 2017 06:25:24 +0000 https://koch.bg/?p=62826 „Не давайте пари поискани ви по телефона от непознати. Това предупредиха полицаи от столичното 4-то РПУ в София на специална среща с граждани от кварталите „Стрелбище”, „Гоце Делчев” и „Иван Вазов”. Близо 50 души, предимно пенсионери, които са сред най-застрашените потенциални жертви на телефонни измами дойдоха в залата на читалище “Светлина 1940″ в жк „Стрелбище”, ...

The post Полицията инструктира как да разпознаваме ало измамници appeared first on Koch.bg.

]]>
ало измамници„Не давайте пари поискани ви по телефона от непознати. Това предупредиха полицаи от столичното 4-то РПУ в София на специална среща с граждани от кварталите „Стрелбище”, „Гоце Делчев” и „Иван Вазов”. Близо 50 души, предимно пенсионери, които са сред най-застрашените потенциални жертви на телефонни измами дойдоха в залата на читалище “Светлина 1940″ в жк „Стрелбище”, за да чуят професионалните съвети на униформените. „Никога ли не използвате пари, за да хванете измамниците”, попитаха жителите на три от най-богатите столични квартала. „Никога не караме хората да ни дават пари, за да хващаме престъпници”, заявиха служителите на отдел „Криминална полиция” в районното управление.

Схемите, по които измамниците искат пари са десетки. Те са добри психолози, опитват се да ви направят съпричастни към някаква обществена кауза. Вие, като пенсионери, сте склонни да помогнете в името на обществото. Но, първото нещо, когато ви поискат пари по телефона, е да звъннете на близките си, за да се убедите, че са добре и да им разкажете за случката. След това звъннете и на тел. 112″, посъветваха криминалистите хората.

Предупрежденията на полицията

– Ако “полицай” каже, че телефонът ви се подслушва е сигурен сигнал за измама.

– Ако иска да наберете телефон 112 с някаква цифра отпред, за да проверите дали има полицейски служител с името, което се представя той, е друг знак, че става дума за измама

– Ако иска обектът на измама да брои пари и серийните им номера. Питат дали има други скъпоценности в дома или дали друг човек живее там. След това могат да искат и неговия телефон, за да ангажират и неговото внимание. Означава, че отново става дума за измама.

– Ако жертвата се съгласи да даде пари, но трябва да отиде до банката да ги вземе, измамниците искат да останат на линия на мобилния телефон, да не би жертвата да се усети по пътя и да се обади на някого. Иска да е на линия и в банката. Ако някой дълго време ви държи на телефона, това е сигурен знак, че е измамник.

– След това на измамниците остава само да посочат мястото, където жертвата трябва да остави парите. Обикновено жертвата стига от банката до там пеша. През цялото време измамникът е на линия на телефона и иска от жертвата да се опише как изглежда, за да може “мулето” да го познае. Измамниците държат паралелно връзка и с него. На жертвата се казва, че след като остави парите, не трябва да се обръща и трябва да бъде бърза, защото може да има престрелка. “Полицията пази живота и здравето на гражданите, никога не бихме стреляли в такава акция”, обясняват служителите на МВР. Те отново допълват, че заплахите за физическо насилие са нереални, защото извършителите не са в София, а “мулетата” не биха се саморазправили с жертвата на измама.
Изтояник: standartnews.com

The post Полицията инструктира как да разпознаваме ало измамници appeared first on Koch.bg.

]]>
Магия за любов https://koch.bg/2017/11/04/magiya/ Sat, 04 Nov 2017 16:25:30 +0000 https://koch.bg/?p=62772 Магия за любов, магия за събиране на разделени двойки, черна магия, уроки… Всеки е чувал или има познат който се е оплаквал от въздействието на магията върху него или член от семейството му. Именно в сайта magiqzalubov.com може да се запознаете със техните симптоми и да намерите решение на своя проблем. Сайта е с дългогодишна история, ...

The post Магия за любов appeared first on Koch.bg.

]]>
Магия за любов

Магия за любов, магия за събиране на разделени двойки, черна магия, уроки… Всеки е чувал или има познат който се е оплаквал от въздействието на магията върху него или член от семейството му. Именно в сайта magiqzalubov.com може да се запознаете със техните симптоми и да намерите решение на своя проблем.

Сайта е с дългогодишна история, насочен към решаване на всякакви житейски проблеми породени от действието на магията. Изготвяне на муски, разваляне на черна магия, био баене, восъколеене, леене на куршум против страх, депресия, уроки. Други услуги които се предлагат са магия за любов, магия за събиране на разделени двойки, бяла магия, магия за успех, магия за привличане на пари. Цените на услугите са изключително ниски и достъпни за всеки, а резултатите са повече от впечатляващи съдейки по коментари на ползвали услугите вече потребители. Magiqzalubov.com е сайт, който може да промени живота ви към по добро.

 

Платена публикация

The post Магия за любов appeared first on Koch.bg.

]]>
Нов трейлър на “Последният джедай” (ВИДЕО) https://koch.bg/2017/11/02/nov-trejlar-na-posledniyat-dzhedaj-video/ Thu, 02 Nov 2017 11:42:25 +0000 https://koch.bg/?p=62226 Осмият филм от сагата “Междузвездни войни” излиза през декември, а днес беше пуснат нов трейлър. 45-секундният клип повдига още малко завесата към историята. Режисьор на суперпродукцията е Райън Джонсън, а в нея участват актьорите от оригиналната трилогия Марк Хамил (Люк Скайуокър) и Кари Фишър (Принцеса Лея), която почина в края на 2016 г. Вижте трейлъра ...

The post Нов трейлър на “Последният джедай” (ВИДЕО) appeared first on Koch.bg.

]]>

Междузвездни войни

Осмият филм от сагата “Междузвездни войни” излиза през декември, а днес беше пуснат нов трейлър. 45-секундният клип повдига още малко завесата към историята.

Режисьор на суперпродукцията е Райън Джонсън, а в нея участват актьорите от оригиналната трилогия Марк Хамил (Люк Скайуокър) и Кари Фишър (Принцеса Лея), която почина в края на 2016 г.

Вижте трейлъра за новия епизод от поредицата:

Източник: standartnews.com

The post Нов трейлър на “Последният джедай” (ВИДЕО) appeared first on Koch.bg.

]]>