Как да предпазим детето си от наркотиците?

как да се опазим от наркотиците

Напоследък все по-пристрастяващи са игрите, телефоните и всички видове смарт устройства, както и възможността да бъдеш в крак с технологиите. Съществува ли все още опасност от наркотична зависимост за нашите деца, при положение, че единственото, което ги интересува, е достъпно на един клик разстояния?

Макар светът да се променя, някои неща си остават същите. Това важи за злоупотребата с алкохол, с наркотици и всякакви други медикаменти. Каква е нашата роля в това ефективно да предпазим децата си от наркотиците?

Да си добър родител не означава, че детето ти няма да прибегне към забранените субстанции. И освен това „добър“ е твърде субективно. В случай, че разберете, че вашето дете употребява наркотици, не реагирайте първосигнално – с упреци и наказания. Така едва ли ще постигнете траен ефект. За да се научи вашето дете да взема решения за собствения си живот и здраве, трябва да му се даде пример. Как да го направите?

Бъдете добър пример

През тинейджърските години, децата са по-проблемни и това е нормално. За да избегнете негативни последици, замислете се първо над вашето поведение – какъв пример давате вие, като човек и като родител. Нормално е ако сте избухлив, вечно недоволен, посягащ към чашката човек, това да се отрази на детето ви. Затова коригирайте поведението си, за да няма ефект върху детето ви.

Интересувайте се от детето си

За да ви има доверие вашето дете, нужно е да се интересувате от него. Как?

Като знаете интересите му, изслушвате го без да прекъсвате, когато говори за нещо, давате му право на избор за различни неща, свързани с ежедневието, третирате го като възрастен.

Поставете ясни граници

Не може да излиза или да се занимава с друго, ако не е свършило задълженията си: домашно, подреждане на стаята и други. Може би се чудите какво общо има това с наркотиците? Подобна ангажираност създава ред в ежедневието и помага за по-лесно възпитаване на ценности и цели в краткосрочен и дългосрочен план. Затова, ангажирайте детето си – нека от рано се учи как да подрежда приоритетите си.

Ако имате съмнение, че детето ви употребява наркотици, но не знаете как да постъпите, обърнете се за съвет към център „Жива“ – най-доброто и професионално лечение на зависимост в България. Малко повече за дейността на центъра, за професионалистите, опита и методите, може да прочетете в сайта им.