Какво представляват ултравиолетовите лъчи и как да се пазим от тях

UV защита

В разгара на лятото, когато слънцето е най-силно и ние сме почти постоянно изложени на неговото влияние, не само на морския бряг, а и в града, не бива да забравяме и рисковете, свързани със слънчевите лъчи. Един от тях е свързан с ултравиолетовите лъчи и влиянието им върху очите, за което ще си поговорим в този материал.

Ултравиолетовите (UV) лъчи представляват електромагнитно излъчване с дължина на вълната между 100-400nm. Разделени са в три диапазона:

  • UVA (315-400 nm) – Няма установена пряка връзка между UVA лъчите и проблеми с очите, въпреки че се водят дебати по въпроса;
  • UVB (280-315 nm) – Най-опасният вид: високи дози могат да нанесат пораженията на роговицата, лещата и ретината на окото. Причиняват конюнктивит, кератит и снежна слепота;
  • UVC (100-280 nm) – Блокират се от йоносферата и много малка част достигат земната повърхност. Не представляват голяма опасност;

Озоновият слой блокира част от UV лъчите, които достигат до земната повърхност
Озоновият слой блокира част от UV лъчите, които достигат до земната повърхност

Ултравиолетовите лъчи са видими само за някои насекоми и птици, но невидими за човек. Това обаче не ги прави по-малко опасни.

Човешкото око вижда в спектъра от 390nm (виолетов цвят) – 750nm (червен цвят):

Спектър на видимата светлина

Малки количества от UV лъчите са полезни за хората и са от особена важност за синтезирането на витамин D. При определени обстоятелства, под строг медицински надзор, ултравиолетовите лъчи се използват за лечение на рахит, екземи и други заболявания.

Продължителното излагане на високи дози от ултравиолетови лъчи крие рискове и има хронични ефекти за очите, кожата и имунната система. С особено внимание трябва да се подхожда в ранната детска възраст, защото прекомерното излагане на детските очи на пряка слънчева светлина, може да доведе до трайни последици, които да се проявят години по-късно в повишена чувствителност и алергии.

Наличието на ярка слънчева светлина активира у човек инстинктивни реакции, които да предпазят очите: клепачите се притварят, зениците се присвиват, погледът се отмества встрани, за да се минимизира количеството на проникналата в окото светлина.

За съжаление ефективността на естествените защитни механизми не е достатъчна да неутрализира опасността от UV лъчи в горещите летни дни, когато интензивността на слънцето е много силна, или когато има големи отражения от водни повърхности или сняг.

Важна подробност е, че дори в облачен летен ден, концентрацията на UV лъчи може да бъде много висока, а човешкият организъм да не реагира поради липса на дразнител.

Острите реакции на неконтролирано излагане на пряка слънчева светлина са конюнктивит и точков кератит. Тези възпалителни процеси са подобни на изгарянето на кожата, с тази разлика, че са засегнати деликатни тъкани в окото. Обикновено ефектите се проявяват с няколко часа закъснение. Често са съпроводени от болка, сълзене и чувствителност към всякаква светлина и сериозен дискомфорт. Най-тежката форма на кератит е снежна слепота. Характерна е при излагане на очите на снежни и ледени повърхности, най-често във високопланински райони. Интензитетът на UV лъчението се увеличава с покачването на надморската височина.

За съжаление в течение на времето се проявяват дългосрочните ефекти от ултравиолетовите лъчи, сред които най-опасният е катаракта, известна още като перде. Най-честите симптоми са замъглено и неясно зрение, намалено цветоусещане, повишена чувствителност към светлина. Въпреки че заболяването протича по различен начин при всички хора, сред рисковите фактори за развитието му много изследвания посочват именно излагането на слънце и по-специално на UVB лъчи.

Нещо повече: по данни на Световната Здравна Организация над 16 милиона човека в света страдат от слепота поради катаракта. При 20% от случаите загубата на зрение се дължи на високи дози на UV радиация и е можело да бъде избегната.

Добрите практики препоръчват използването на слънчеви очила, които имат 100% защита от вредните UV лъчи в целия спектър от 100 до 400 nm. Често допускана грешка е да се смята, че колкото по-голямо е затъмнението, което очилата осигуряват, толкова по-силна е защита от ултравиолетовата радиация. UV лъчите не попадат във видимия спектър. По тази причина, ако използвате очила с негарантиран произход, със стъкла с висока степен на затъмнение, блокирате защитните механизми на очите си: премахвате дразнителя – ярката светлина и UV лъчите преминават безпрепятствено през широко отворените Ви зеници. Това може да се окаже по-вредно за Вас, от колкото да не носите никакви очила.

Преценете дали сте готови да поверите защитата на очите си в ръцете на улични търговци, които се опитват да Ви спечелят с подозрително ниски цени, без да сте сигурни в качеството на продуктите, които предлагат, или се уважавате достатъчно, за да не правите компромиси.