Home Дом Калкулатор за ниво на осветеност – изчисляване на нужната светлина в къщата

Калкулатор за ниво на осветеност – изчисляване на нужната светлина в къщата

колко крушки трябва да имам в стаята

Какво е необходимото ниво на осветление за кухнята, хола, спалнята?

Колко силно трябва да бъде осветено помещението и как да изчислим интензитета и мощността на светлината?

Изчисляването на необходимото ниво на осветление в лумени на квадратен метър за всяка стая във вашия дом вече не е мода, а необходимост. Дори ако това на пръв поглед ви се струва безполезно нещо, когато решите да подредите или пренаредите къщата, изборът на достатъчно количество светлина (от правилните осветителни тела + подходящи крушки) може да осигури хармония, повишен визуален комфорт и висока ефективност, подчертавайки в същото време приветлива домашна атмосфера.

Знаете ли колко светлина е необходима в хола, за да сте сигурни, че тук всеки в къщата може да работи, да почива, но може също така да чете или да общува, когато е необходимо?

А за спалнята на детето ви, за да може да си учи уроците, но и да почива правилно?

Как да комбинирате различни осветителни тела в кухнята, да имате подходящо ниво на осветеност около масата, мястото, където всички се събират в топла лятна вечер, но и на бюфета, на работния плот, където е основната зона на активност в кухнята?

В заключение, изчисляването на необходимостта от лумени за осветяване на повърхността вече не е толкова проста тема. Ако имате търпение да преминете през този подробен наръчник за избор на правилното количество светлина в дома си, ще можете да направите правилния избор, когато купувате ново осветително тяло или когато подменяте съществуващите крушки с LED поколение от ново поколение.Как да определим колко крушки трябва да сложим

1. Как да се измери необходимото ниво на осветеност на квадратен метър – съответствието между лукс и лумен

Необходимото количество светлина на квадратен метър се измерва в лукс (lx).

Знаем, че лукс (lx) е равен на осветеността, произведена от светлинен поток от един лумен (lm), падащ равномерно върху площ от един квадратен метър:

1 lx = 1 lm / 1 mp

Следователно трябва да определим колко лумена на квадратен метър са ни необходими за осветяване на едно помещение, в зависимост от дейностите, които извършваме в него.

Всички крушки и всички осветителни тела, които имат крушка, имат указана стойността за интензитета на светлината или светлинния поток, изразена в лумени, за да се улесни бързото изчисляване на вътрешното осветление.

2. Средното ниво на осветление, необходимо на квадратен метър стая

Количеството светлина, необходимо за оптимално осветление във всяка стая, може лесно да се определи, като се използват стойностите в обобщената таблица по-долу, взета от стандартът, който посочва минималните условия, на които жилищната сграда трябва да отговаря по отношение на светлинен комфорт.

Този норматив установява разбирането на цялото средно препоръчително ниво на осветеност на квадратен метър в зависимост от дестинацията на помещението и вида на необходимото осветление (общо или локално).

Нива на външна светлина

За да преценим препоръчителните нива на светлина за различните помещения, първо ще добием представа за общите нива на външна светлина през деня и нощта:

Състояние Осветление
(ftcd) (лукс)
Слънчева светлина 10000 107527
Силна дневна светлина 1000 10752
Облачен ден 100 1075
Много тъмен ден 10 107
Здрач 1 10.8
Дълбок здрач 0,1 1.08
Пълнолуние 0,01 0,108
Четвърт луна 0,001 0,0108
Звездна светлина 0,0001 0,0011
Облачна нощ 0,00001 0,0001

Нива на вътрешна светлина

Нивото на външната светлина е приблизително 10 000 лукса в ясен ден. В сграда, в частта от стаята най-близо до прозорците нивото на светлината може да бъде намалено до приблизително 1000 лукса. В средата на помещението тя може да достигне 25-50 лукса. Често е необходимо допълнително осветление, за да се компенсират ниските нива на осветеност.

Съгласно EN 12464 Светлина и осветление – Осветление на работни места – Вътрешни работни места, минималната осветеност е 50 lx за стени и 30 lx за тавани. По-рано е било прието за обичайно нива на осветеност в диапазона 100-300 лукса за нормални дейности.

Днес нивото на осветеност е по-често в диапазона 500-1000 лукса – в зависимост от активността. За прецизни и детайлни работи нивото на светлината може дори да се доближи до 1500-2000 лукса .

Препоръчителните нива на осветеност за различни видове работни помещения са посочени по-долу:

Дейност Осветеност
(lx, лумен/m 2 )
Обществени зони с тъмна среда 20 – 50
Проста ориентация за кратки посещения 50 – 100
Зони с трафик и коридори – стълбища, ескалатори и травелатори – асансьори – складови помещения 100
Работни зони, където визуални задачи се изпълняват само от време на време 100 – 150
Складове, домове, театри, архиви, товарни зали 150
Стая за почивка за кафе, технически съоръжения, топка за мелници, целулозни заводи, чакални, 200
Лесна работа в офиса 250
Класни стаи 300
Нормална офис работа, работа с компютър, учебна библиотека, хранителни стоки, шоуруми, лаборатории, зони за напускане, кухни, аудитории 500
Супермаркети, механични работилници, офис пейзажи 750
Нормално рисуване, подробни механични работилници, операционни зали 1000
Подробни чертожни работи, много подробни механични работи, електронни работилници, тестове и настройки 1500 – 2000
Изпълнение на визуални задачи с нисък контраст и много малък размер за продължителни периоди от време 2000 – 5000
Изпълнение на много продължителни и взискателни визуални задачи 5000 – 10000
Изпълнение на много специални визуални задачи с изключително нисък контраст и малък размер 10000 – 20000

 

3. Опростен метод за изчисляване на нивото на осветеност в помещението

Опростеният метод за изчисляване на нивото на осветеност в помещението изисква познаване на три елемента:

Повърхността на помещението да бъде осветена в квадратни метри (кв. М);

Дейността, която ще се извършва в тази стая;

Средно ниво на осветеност (lm / sqm), извлечено от таблицата по -горе.

Опростената формула за изчисление е:

Изискване за светлина (lm) = Площ на помещението (sqm) x Средно ниво на осветеност (lm / sqm)

ПРИМЕР: Да предположим, че трябва да изчислим интензитета на светлината, изразен в лумени, за всекидневна с площ от 30 квадратни метра , в която активността, която изисква най -голяма нужда от лукс, ще бъде четене.

Средните необходими нива на осветление – извлечени от таблицата – са:

100 lm / кв.м за общо осветление;

300 lm / sqm за четене на фотьойл / диван;

500 lm / sqm за бродерия.

СТЪПКА 1. Определяме светлината, необходима за общо осветление на хола, което в нашия случай е:

30 mp * 100 лумена / mp = 3000 лумена

СТЪПКА 2. Определете броя на осветителните тела, необходими за общо осветление , в зависимост от разположението им в пространството.

Например, ако захранващите кабели са изтеглени в средата на стаята, ще можем да изберем за осветление в хола полилей или таванна лампа с 3 крушки, които ще дадат общо 3000 лумена или таванна лампа с един LED монтаж със светлинен поток 3000 лумена.

СТЪПКА 3. Определете какъв минимален светлинен поток трябва да има всяка крушка, така че всички крушки да дадат кумулативна светлина от 3000 лумена. За нашия пример:

3000 lm / 3 крушки = 1000 лумена / крушка

Ако във фазата на проектиране сме предвидили, че всекидневната ще бъде осветена с 6 прожектора, вградени в окачения таван, можем да определим каква минимална интензивност на светлината трябва да има, така че да покрие необходимите 3000 лумена, а именно:

3000 lm / 6 места = 500 lm / място

СТЪПКА 4. Изберете осветително тяло за четене , например лампа за четене с регулируема лампа, поставена до дивана или лампа с регулируемо рамо, поставено на масата до креслото, чиято светлина може да падне в лъч, фокусиран върху книгата а не да притеснявате тези, които гледат телевизия например.

СТЪПКА 5. Изберете осветително тяло за бродиране , например настолна лампа с подвижна, регулируема ръка, поставена до дивана или на масата до люлката, чиято светлина може да попадне в лъч, фокусиран върху бродерията, а не да е сляп този, който бродира.

 

3.1. Изчисляване на нивото на осветление в банята

Средното ниво на осветеност за банята е 75 лукса (или лумена / кв.м) за общо осветление и 200 лукса или лумена / кв.м в огледалото, със следните индикации, строго необходими за интензитет на светлината, който осигурява повишен визуален комфорт, подходящ:

При изчисляване на вътрешното осветление за банята , тъй като отразяването на собственото ви изображение в огледалото е важна визуална задача в този контекст, светлината около огледалото трябва да бъде насочена към човека, а не към огледалото, от двете страни на огледалото, за да се намали сенки, които могат да се образуват по лицето;

Ако се използва единична огледална лампа, тя се поставя на максимум 50 см над огледалото, за да се избегне появата на сенки под брадичката, и се избира лампа за баня, която е линейна и дълга като огледалото ;

В банята е за предпочитане да се избягва използването на прожектори и лампи с рефлектори, които дават фокусирана светлина, твърде сурова и с прекалено голям интензитет на светлината;

Поставянето на една лампа за баня зад хората, които се гледат в огледалото, причинява образуването на сенки, така че правилното решение е да поставите таванна светлина на тавана, за да осигурите общо осветление, но която трябва да бъде удвоена с брава над огледалото, което намалява образуване на сенки по лицето.

3.2 Изчисляване на нивото на осветление в кухнята

Средното ниво на кухненското осветление е 100 лукса (или лумена на кв.м) за общо осветление и 300 лукса (или лумена / кв.м) на повърхността на работния плот, където се готви, със следните твърдения, строго необходими за повишен визуален комфорт и максимална икономична електрическа мощност :

  • Когато започнете изчисляване на осветлението за кухнята, обърнете специално внимание на правилното осветление с поне 300 лукса (или лумена / кв.м) на работния плот или бюфета, като това е основната работна зона в кухнята;
  • Ако е възможно, монтирайте мивката или шайбите пред прозорците, за да се възползвате максимално от естествения компонент на светлината, но само ако интензитетът на светлината може да се контролира със завеси, щори или щори;
  • Поставете осветителни тела в кухнята в непосредствена близост до работната зона, като използвате двата ръба на работната повърхност, за да предотвратите уморителни отблясъци;
  • Можете да инсталирате прожектори на около 50 см от стената, над работния плот, под окачените шкафове, но избягвайте поставянето им над стенните шкафове, защото светлината ще се „изгуби по пътя“ и няма да е достатъчна, за да осветява правилно и достатъчно работен плот;
  • Инсталирайте дълги линейни свещи или ултра плоски прожектори, доколкото е възможно, под стенните шкафове, за по-добро осветяване на работното пространство;
  • За да затъмните сенките, избягвайте монтирането на източници на светлина зад лицето, използващо работния плот.

3.3. Изчисляване на нивото на осветеност в хола

Средното ниво на осветеност за хола е:

100 лукса (или лумена / кв.м) за общо осветление;

300 лукса (или лумена / кв.м) за локално осветление, необходимо за четене, върху повърхността на масата;

500 лукса (или лумена / кв.м) за шиене, върху работната повърхност.

В допълнение към изчисляването на нивото на осветление в хола, изразено в лукс или лумена на квадратен метър, в хола трябва да се вземат предвид следните аспекти:

Всекидневните са предназначени за поредица от дейности, които включват разговор, четене и гледане на телевизия, дейности, които се нуждаят от различна интензивност на светлината;

На места, където се чете или шие (ръчно изработени), поставете навреме прожектори и лампи за локално осветление;

За да гледате телевизия, използвайте ниски нива на осветеност и позиционирайте телевизорите така, че изображенията на източниците на светлина, включително прозорците, да не се отразяват от екрана в очите ви, зрителя;

За да създадете повишен комфорт, не допускайте светлина от прозорци или силни източници на светлина да удрят стената зад телевизора;

Специално осветление за картини

Трябва да избягвате пряка слънчева светлина върху картини, рисунки и отпечатъци, доколкото е възможно, за да не избледняват. За да подчертаете картините, използвайте акцентно осветление или техники за осветление, като „измиете със светлина“ стената, така наречената шайба за стена;

Подредете лампи с ниска мощност, така че да избягвате отражения върху лъскави или покрити със стъкло повърхности;

За да подчертаете текстурите и формите на скулптурите, като подчертаете формите, осветете едната част от тях по -ярко от другата.

3.4. Изчисляване на нивото на осветление в спалнята

Средното ниво на осветление в спалнята е:

50 лукса (или лумена / кв.м) за общо осветление (например 1000 лумена за спалня от 20 кв.м);

300 лукса (или лумена / кв.м) за локално осветление, необходимо за четене (например лампа за четене с интензитет на светлината 300-500 лумена).

В допълнение към изчисляването на нивото на осветление, изразено в лумени на квадратен метър, в спалнята трябва да вземете предвид и следното:

Трябва да мислите за отделна система за осветление за четене в спалнята, като използвате за всеки читател махало, висящо от тавана, толкова модерно в наши дни, лампа, настолна лампа с регулируеми рамена или специална лампа за четене, монтирана на стена и с регулируемо рамо, за да се избегне слепота и да се насочи интензитета на светлината директно върху материала за четене.

Поставете лампата за четене, така че превключвателят да е достъпен от леглото;

За да се ориентирате в спалнята през нощта, използвайте нощна лампа с ниска мощност, известна като „нощна светлина“ или LED лента за глава и сензор за движение, разположени под ръбовете на леглото.

Събудете осветлението в спалнята

3.5. Изчисляване на нивото на осветеност в домашния офис

В помещенията, където работим, като офиси, се нуждаем от много по -силно осветление, поради което се препоръчва ниво на интензитет на светлина от 1000 лукса или лумена на квадратен метър.

Когато правите изчисление за офис осветление , което често се намира в по -просторен коридор или от едната страна на хола у дома, трябва да допълвате нивото на общо осветление, предвидено за тази стая, с настолна лампа, която да ви даде поне 500 лумена върху работната повърхност.

Избраната от вас настолна лампа трябва да има интензитет на светлината, който е ориентиран към работната повърхност, а не към очите ви, така че е добра идея да имате регулируема светлина или гъвкава ръка.

Можете да изберете настолна лампа с USB щепсел, за да можете да зареждате едновременно всяко интелигентно устройство, например часовник или телефон.

За офис пространства с открито пространство проектирайте осветление, което осигурява визуален комфорт и визуално представяне, използвайки комбинация от всички следните изисквания:

Окачени осветителни тела с директно / индиректно разпределение на светлината, разположени над работните места, структурират пространството и осигуряват светлина без отражения, която не уморява очите;

За да избегнете заслепяващия ефект, поставете осветителните тела успоредно на прозорците на офиса;

Той използва система за управление на осветлението, която автоматично променя интензитета на светлината според времето на деня и която автоматично изключва светлината, ако никой не присъства в офиса;

Използвайте външни сенници или щори, за да противодействате на заслепяващия ефект на силната слънчева светлина в определени часове на деня;

Ако таваните са ниски, използвайте открити или вдлъбнати таванни осветителни тела със системи против отражение и решетки или отделни подови лампи с директно-индиректна светлина;

Осигурява всички работни станции с настолна лампа, която да допълва нивото на осветеност според индивидуалните нужди.

3.6. Изчисляване на нивото на осветеност в антрето и коридора

Средното ниво на осветеност за коридори и коридори е 100 лукса или лумена на квадратен метър за общо осветление, измерено на подовата повърхност:

За максимална икономия на електроенергия коридорите са най -добрите кандидати за монтиране на осветителни тела със сензори за движение, тъй като те често преминават през тях и е неприятно да ги включвате и след това внимавайте да изключвате светлината всеки път, когато минавате през коридора;

Ако имате голям коридор и много картини по стените, можете да изберете регулируеми прожектори, вградени в окачения таван, или релса с регулируеми прожектори, инсталирани на тавана, за да покриете както общото, така и местното осветление, за осветяване на картини или предмети. Скъпи намира се тук;

Ако имате селски интериор, оригинална идея за осветление в коридора е да поставите фенери с батерии на пода, да имате съгласуван дизайн в цялата къща и да имате ефектна рецепция, на която да завиждат всички познати.

В залите, където също имате огледален бюфет, можете да допълвате светлинния поток от тавана с две бюфетни лампи, разположени отляво и отдясно на огледалото, което ще придаде романтична нотка на залата и ще предотврати образуването на сенки върху лице, в същото време;

Светлините, необходими за осветление на коридора на нивото на пода, могат да идват и от поредица прожектори с интензитет на светлината от около 100-150 лумена, инсталирани на нивото на краката;

Като алтернатива можете да използвате LED светлинни ленти и сензор за движение за осветление на коридора;

Тъмният ъгъл в края на залата може да бъде допълнен със студена или топла светлина от подова лампа.

3.7. Изчисляване на нивото на осветеност за гараж

Средното ниво на осветление в гаражите за общо осветление е 50 лукса или лумена на квадратен метър, измерено на 0,85-1 м от повърхността на пода.

Едно просто изчисление на вътрешното осветление показва, че в гараж от 20 кв. М се нуждаете от 1000 лумена, за да имате достатъчно общо осветление. Това ниво се оказва недостатъчно, ако говорим за работа върху двигателя на автомобила, например, в случай, че имате нужда от преносима работна лампа с висока интензивност на светлината, оборудвана с батерия или със захранване.

3.8. Изчисляване на нивото на осветеност във входа

Средното ниво на осветеност на стълбището, което осигурява достатъчно осветление, е 50-75 лукса или лумена на квадратен метър, измерено върху повърхността на стъпалата.

3.9. Изчисляване на нивото на осветеност за мазе и килер

Средното ниво на осветеност за мазета и мазета, достатъчно за общо осветление, е 50-75 лукса или лумена на квадратен метър, измерено на 0,85-1 м от повърхността на пода.

Едно просто изчисление показва, че например в мазе от 60 кв. М. Се нуждаете от 3000-4500 лумена, за да имате оптимално общо осветление.

Избата е мястото, където е най-полезно да има осветителни тела с вграден сензор за движение, който включва и изключва самата светлина, защото през повечето време, когато влизате или излизате от мазето, ръцете ви са заети; със заети ръце можете да натиснете превключвател само ако спрете и свалите тежестта, която носите. Не рядко светлината остава включена в продължение на часове, след като излезете от мазето.

Като алтернатива, за да не сменяте таванното осветително тяло, можете да замените превключвателя, който имате, с такъв с вграден сензор, който включва самата светлина, когато я подминете, и я изключва автоматично, след интервала от време, който и вие Настрой го.

Ако сте организирали малка винарска изба с маса и няколко стола в мазето, за зрелите тук дейности по дегустация на ликьор можете да я монтирате и нанесете на стената или да поставите лампа с превключвател на масата.

Влезте в сайта веднага, направете правилно изчисление на вътрешното осветление и изберете най -подходящите осветителни тела и най -добрите крушки за вашия дом, което ще ви осигури достатъчно ниво на осветление за всяка стая и всяка дейност, независимо дали имате нужда от топло лека или студена светлина.