Подготовка на CV

как да си намеря нова работа

В търсене на работа хората често допускат грешки при подготовката на своето CV, особено ако това е първата автобиография, която някога са писали. Най-често срещани грешки са при опитите да вмъкнете възможно повече информация за себе си, уменията и компетенциите си, но в желанието си да опишете всичко до последния детайл създавате безкрайно дълга автобиография, която никой никога няма да прочете!

Най-важното, което трябва да знаете за Вашето CV, е че то няма да задържи вниманието на четящия за повече от 15 до 30 секунди. Хората, които обикновено разглеждат автобиографиите, са тези, работещи в човешки ресурси и частни борси, които дневно разглеждат стотици автобиографии. Затова трябва да напишете автобиографията си по начин, които за 30 секунди тя да даде най-важните детайли и умения за вас.

Има няколко неща, които може спокойно да пропуснете с цел намаляне размера на автобиографията и фокусиране върху далеч по-важни за бъдещия Ви работодател неща:

  • Религиозните ви виждания
  • Политически пристрастия
  • Защо напуснахте старата си работа?
  • Пропуснете всички изречения, които включват: не може, невъзможно, не зная и т.н.

Религиозни и политически пристрастия

Всеобщо правило е да се стои далеч от религиозни и политически теми, поради чувствителността на темите и възможността обикновен разговор да се превърне в разгорещен спор в рамките на секунди.

Трябва да избягвате да правите твърди изявления по тези 2 теми независимо от насочеността на разговора. Можете да използвате апатия и да бъдете съпричастни, но това също не е много препоръчително понеже може да се срещнете силна или агресивна офанзива, след което да загубите позицията си. Понякога даже повдигането на вежди по подобни теми може да е повод за раздвижване по шахматната дъска.

Защо напуснахте предишната си работа?

В днешно време сме станали изключително мобилни и статистически се оказва, че хората предприемат смяна на работното си място на всеки две години. Хората приемат нови предложения заради много и разни причини.

Ако сте напуснали предходната си работа заради различия или пререкания с вашия пряк началник или просто фирмената политика не отговаря на личните ви интереси, то тогава е по-добре да запазите тази информация за себе си, защото четящия е много вероятно да остане с негативно впечатление за вас.

Ако не се е получило в старата фирма, то тогава е възможно да не се получи и в тази. Ако все пак не сте го описали в автобиографията си, но интервюиращия ви попита защо сте напуснали старата си работа, тогава може да използвате универсален отговор от типа „Получих по-добро предложение за работа.”  Това може да означава, че са ви предложили повишение на заплатата или по-добри условия на работа или по-добър екип…

Семейно положение

Понякога компаниите си позволяват да питат дали имате брак и деца понеже някой фирми избягват да наемат на работа самотни родители, но ние ви предлагаме да избегнете въпроса внимателно като кажете „Това какво общо с работните ни отношения?” и това би трябвало да приключи събеседването по въпроса тъй като е възможно да създаде условия за дискриминация.

Надяваме се да сме помогнали.