Преодолейте тревогите и напрежението: Ето как да облекчите състоянието си с билки

билки срещу стрес

Заредете се с търпение и бъдете последователни – има как да си помогнете с билки при проблеми с нервите

Има редица алтернативни форми, които могат да облекчат състоянието при проблеми, свързани с непрекъсната тревога и напрежение. Самият начин на живот, който водим всички, не работи в полза на пълноценното ни душевно здраве. Това е така, защото сме притиснати от множество ангажименти и сме подложени на почти денонощен стрес.

Резултатите обикновено не са благоприятни и с течение на времето почти няма човек, който да не се е сблъсквал с разстройства на нервната система.

Висок процент от българите страдат от различни неврози. Мнозина са склонни да ги подценяват, а други имат дефицити на витамини или минерали, но не се изследват и не взимат мерки за здравето си, което води до по-тежки последствия.

Не бързайте да посягате към успокоителните препарати, а се доверете на известни със своите полезни свойства билки за нерви:

  • Лайка

Ароматната лайка не помага само при инфекции или болно гърло. Тя има силата да сведе необоснованите притеснения до минимум, да отстрани умората и да ви даде така желаното спокойствие. Особено ефективна е при хронично безсъние.

  • Лавандула

Лилавите уханни цветове имат почти магическо приложение. Те са не просто заместител на изкуствените ароматизатори за шкафовете ни и прогонват молците, но са изключително полезни при депресия.

Може да правите от лавандулата не само отвара, но и да вдишвате парите от нея, както и да използвате масло от билката, от което да капнете малко количество върху възглавницата.

  • Жълт кантарион

Известен още от древността със своя седативен ефект. Неутрализира стреса, улеснява заспиването след натоварен ден, подобрява концентрацията ви, когато ежедневният ви график е претоварен.

Неслучайно именно извлек от него се влага и в много медикаменти, предназначени за нервни безпокойства.

  • Копър

Изненада! Ако тази вечер сте решили да приготвите таратор, подправете го щедро с копър. Свежата миризма ще е като балсам за нервите ви и после много лесно ще отплувате към страната на сънищата.

Като бонус, копърът е перфектен за храносмилането ви и същевременно е много деликатен, подходящ дори за бебешките колики.

  • Мента

Ако често имате главоболие от нервно напрежение, тук идва ментата на помощ. Тя е силна подкрепа за целия организъм и с благотворно въздействие върху психиката.

Чаша с топъл ментов чай винаги е отлично решение в края на деня, когато имате нужда от малко тонус и да повишите настроението си.

Може би предпочитате готова смес от билки за нерви, която съдържа точните съставки, подбрани и качествени треви и по рецепта на опитен лечител?

Посетете сайта на lekovita.bg и се възползвайте от хилядолетната мъдрост на българския народ.