Регулатор ще следи медиите във Великобритания

медии
медии

Трите основни политически партии във Великобритания се договориха са въвеждане на нова система за регулация на пресата.

Според договореното се създава нов регулаторен орган, който ще решава проблеми, свързани с медийната етика, ще има правото да изисква опровержения и извинение и да налага глоби в размер до 1 милион паунда. До този момент печатните издания във Великобритания се саморегулираха.

Според коментара на лидерите на партиите споразумението за регулация няма да наруши свободата на печата и в същото време ще съумее да защити гражданите.

Британските медии в последните години се оказаха в центъра на огромни скандали, включително и с подкупване на полицаи, подслушване на политици, намеса при отвличане и смърт на човек.

Печална слава и съдба застигна таблоида на Рупърт Мърдок News of the World, за който се установи, че се е добирал до сензационни истории чрез подслушване, шпиониране, изнудване и подкупи. Журналисти от изданието се оказаха в подозрително близки отношения с политиците.

Неотдавна медицинска сестра в Лондон се самоуби, след като австралийски журналисти успяха да я подлъжат да предостави информация за здравословното състояние на Кейт Мидълтън.

Няколко месеца по-рано друг скандал разтърси реномираната телевизия ВВС, тъй като полицията установи, че медията е закриляла в продължение на 40-годишен период свой легендарен водещ, който обаче е използвал професията си, за да издевателства сексуално над деца и младежи.

Това постави под въпрос обективността на голяма част от пресата, както доведе и до обсъждане на методите на работа и етиката в четвъртата власт.

Комисията „Левисън“, създадена от премиера Камерън точно заради скандала с таблоида на Мърдок, излезе с препоръка за създаване на независим регулаторен орган в доклад от 2000 страници.

Представители на големите британски медии обаче заявиха, че ще им е необходимо време, за да се запознаят с проекта на Хартата за регулация, изготвена от консерваторите, либералите и лейбъристите.