Съвети за по-лесно връщане на децата в училище

детето на училище

Лятната ваканция е към своя край и е време подготовката за новата учебна година да започне.

Започва се трескаво търсене на учебници по книжарници, закупуване на раници и всякакви ученически материали и нови дрехи. За родителите, малкото сутрешно спокойствие, което имат докато децата са на училище е ценно, но за мъниците – това е пълно мъчение. До вчера играли на двора или на село, забавления цял ден до свечеряване, а сега пак трябва да започнат училище. Ето няколко съвета, как да направите смяната на режимите на малките по-лесна.

Режимът на сън.

За всички деца, сънят е нещо неприятно. Това е лишаване от времето за игра. Много деца имат много различен режим на сън (много бебета дори нямат такъв).
Най-добре би били, няколко дни преди училище да будите детето в определен час и да го карате да си ляга в същият. Така, когато дойде учебният ден те вече ще са свикнали да стават по-рано и няма да е толкова трудно. Само не започвайте да ги будите 2 часа преди първият час или да започнете тренировка месец преди училище. 3-4 дни по-рано е достатъчно.

Пазарът преди учебната година.

Момент на радост и тъга за малките и големите. Децата искат да си купят всичко ново, родителите нямат време или пари за това и става една голяма караница. Тук е момента да споменем – радвайте се на своите бебета, докато още не са тръгнали на училище!

Без значение от бюджета, най-добрият момент за закупуване на нови учебни материали, е да ги вземете преди началото на учебната година. Точно тогава започват различни онлайн промоции, също така и в книжарниците във вашият град.

Повече време в игра навън.

Когато прекарват повече от половината ден в класната стая, децата не са толкова повлияни от времето навън. Това не означава, че те трябва да излязат и да играят чак другото лято. Насърчавайте ги да излизат повече пред блока или на улицата, да си играят с приятели, а не веднага след училище да сядат пред някоя технологична джаджа.

Дори е хубаво, когато родителят играе с тях. Така вие създавате по-добра връзка с детето, а то се изтощава толкова, че когато се приберете е вече заспало.

За първия учебен ден.

Много деца са изключително нервни през първия учебен ден. Те не са свикнали на такъв режим до сега и за тях, ще е много притеснително да видят толкова деца наоколо и да трябва да стоят на едно място толкова време. Това важи и за прехвърлянето в ново училище в ранните ученически години.

Може да ви се струва странно, но давайте на детето да пие различни чайове. За никого не е чуждо, че чаят има редица полезни свойства, а и това помага за растежа на детето.