SSD дискове – време ли е да сменим диска

11
ssd цена

SSD (Solid State Drive) е статично (полупроводниково) дисково устройство, което се използва за съхраняване на данни от компютър. По-просто обяснено е вид компютърна памет, различаваща се от познатите твърди дискове HDD.

SSD паметта е по-съвременен вариант за съхранение на данни, което я прави и все по-приложима. Самото име ,,solid state” произлиза от това, че използва силициев полупроводник, а не подвижни механични части (както при HDD дискове).

Предимства на SSD дисковете

Както вече споменахме, като по-скорошно изобретение, те са по-приложими и имат повече предимства пред останалите видове дискове. Едно от тези предимства е липсата на подвижни механични части, като това позволява много по-бързо зареждане, отваряне на всякакъв тип елементи. Чрез полупроводниците, използвани за направата на SSD дисковете няма закъснение и позволява по-плавна и бърза работа. Това предимство ги прави много предпочитани от геймърска гледна точка, т.к стартирането на Windows или някои игри става с няколко пъти по-бързо.

Друго ,,тайно оръжие” на дисковете е самият материал, от който с направени – той има по-голяма плътност, което значи, че може самият диск да е малък по размер, но да е голяма по капацитет, което е огромно предимство в света на бързоразвиващите се технологии, където минимализма е на почит. Също така, силицият е по-здрав материал и е по-трудно да бъде счупен, наранен или усукан при удар.

Поради липсата на механични части, животът на тези дискове е значително по-дълъг от на HDD дисковете, например.

Друго предимство е, че използват много по-малко енергия спрямо остарелите си конкуренти и нямат вибрации и шум по време на работа.

Като вземем предвид всички тези предимства, SSD паметта е най-подходяща за лаптопи, поради малките си размери, удълженият живот и липсата на топлина, шум и вибрации.

Недостатъци на SSD дисковете

За разлика от предимствата, недостатъци почти няма. Но въпреки малкият брой, значителността им е доста голяма и на първо място поставяме цената. Разбира се, няма безплатни неща, освен сиренцето в капана. В зависимост от размера, който може да бъде 128GB, 256GB, 512GB и 1TB, цените през третото тримесечие на 2021 година варират от около 150-200 лева до около 450-550 лева. Разбира се, има цени и по над 2500 лева, но те са за 2, 3 или 4TB, което би било приложимо в доста редки случаи.

Но ако погледнем на нещата от добрата им страна, цената на дисковете пада с всеки изминал ден, което ги прави по-достъпни за обикновения потребител. А при такива условия въпросът е не дали, а колко голям диск да си вземем.

Видове SSD интерфейси

Като по-съвременен продукт, няма голямо разнообразие, което прави избора значително по-лесен. Познати са само 4 вида интерфейс – SATA, mSATA, M.2 и SATA Express. Разбира се, най-разпространен е първият вид – SATA. С годините се е развил до SATA 3.2, позволяващ трансфер на данни до 8.0GB/s. Вторият интерфейс е подходящ за лаптопи, т.к. m идва от mini. ссд интерфейс

М.2 е най-новият интерфейс и комбинира предходните два – малък е и има скоростта на SATA 3.2. SATA Express осигурява добра скорост за трансфер на данни, но не и малки размери, затова намира приложение основно в PC устройствата. Разбира се при избора на SSD памет трябва да се съобразите с вида на дънната платка, за да не се окажат несъвместими.

Типове памет

При SSD дисковете записването на данните става електронно, а те се съхраняват в NAND памет. NAND паметта се дели на няколко типа, но най-често се срещат три основни – SLC, MLC и TLC.

Първият тип е Single Level Cell, което значи, че в една клетка се записва един бит информация. При вторият тип, Multi Level Cell, има възможност за записване на точно 2 бита информация в една клетка.

А третият тип, Tripple Level Cell, записва по 3 бита информация. Въпреки, че е скъпа, най-бърза и най-надеждна е SLC паметта. Поради високата й цена спрямо другите типове, най-често срещана е MLC паметта, поради средното съотношение между цената и качеството. Разбира се, с постоянно понижаващите се цени, след година (или малко повече) ще срещаме все по-често SLC паметта, което би ни радвало, разбира се.

Не е изключено и с огромния напредък на технологиите да се измисли още по-иновативен начин за съхранение на данни, който да е и по-бърз от SSD дисковете. Естествено, ако това се случи, HDD паметта може би ще се изпари и никой няма да я помни, т.к тогава ще падне и цената на SSD-тата. Времето ще покаже тези неща, а засега ще се надяваме цените да падат надолу и да получаваме по-голяма продуктивност, съчетана с тишина, малък размер и пестене на енергия, която също не трябва да подценяваме.