Суперкомпютърът е..китайски

kompКитайският суперкомпютър „Тянхе-2“ постави световен рекорд по мощност и измести на второ място в специализирания рейтинг „Топ-500“ американския „Титан“, като по време на система от тестове „Тянхе-2“ е достигнал скорост от 33,86 петафлопса (квадрилиона операции в секунда).

Суперкомпютърът е дело на специалисти от Университета по отбранителна наука и техника към Народно-освободителната армия на Китай в гр. Чанша /провинция Хунан, Централен Китай/. В края на годината се очаква да бъде преместен в Държавния център за суперкомпютри в Гуанчжоу /административен център на южната провинция Гуандун/.

Скоростта на „Титан“ при същите тестове е 17,6 петафлопса. Както виждате, Китай се развиват, и неслучайно върви лафът, че рано или късно, китайците ще завладеят света.

Някои хора дори смятат, че това вече е факт. Говорим, разбира се , в преносния смисъл на думата – светът е залят с техни стоки, а както виждаме, и суперизобретения. Надяваме се само науката там да не премине от тъмната страна на силата, защото това със сигурност би довело доста проблеми.