Учени свързаха солта с множествената склероза

Прекомерната сол е вредна

Прекомерната консумация на сол може да причини автоимунни заболявания, включително множествена склероза, съобщава Reuters.

Това сочи ново проучване, чиято цел е да установи ролята на специфичен клас клетки, които са свързани с възпалителните процеси в тялото.

Оказало се, че повишената консумация на сол увеличава нива на тип имунни клетки, които са свързани с автоимунните заболявания.

За целите на изследването са направени експерименти с мишки. Гризачите били генетично видоизменени, така че да развият множествена склероза. Опитите показали, че подложени на еквивалент на западната диета, в която има много сол, състоянието на животните се влошило.

Това показва, че солта има роля за предизвикването на заболявания като множествена склероза, диабет тип 1 и ревматоиден артрит при тези, които са предразположени към тях.

По думите на Дейвид Хафлър, професор по имунобиология от Йейлския университет и ръководител на един от изследователските екипи. Учените отбелязват, че изследваните лица, които посещават поне веднъж седмично заведения за бързо хранене, имат отчетливо повишение на нивата на клетките с разрушителни функции, които се произвеждат от имунната система при нараняване или чужди нашественици.

Ето защо на хората, които са предразположени към автоимунни заболявания, се препоръчва да намалят солта.