Зачестяват алергиите

алергия

Ставаме все по-податливи на алергии – всеки трети у нас сега е с алергия, а след 20 години прогнозите са за всеки втори. Според данните от проучване през 2000 година, актуални и към момента, 35 на сто от цялото население има някакъв вид алергия.

С астма са 9 процента от хората у нас, а 18 на сто са с алергичен ринит – предшественик на астмата. Два-три процента са с алергия към медикаменти, а между 3 и 5 на сто имат атопичен дерматит.

Основните причини за заболяването са замърсяването на околната среда и все по-съвършения начин на живот, който водим. Използването на ваксини и антибиотици потискат появата на инфекциите, но на преден план излизат алергиите, като засега имунотерапията е единственият етиологичен начин за лечение на причината на заболяването.

Той е въведен преди сто години и друг не е открит, страничните ефекти са сведени до минимум. Чрез този метод имунната система на хора, които са чувствителни към определени фактори на околната среда, се приучават да ги разпознават като безвредни, а не като заплаха за организма.