Акумулатор – ръководство за начинаещи

Всичко за автомобилните акумулатори

Акумулаторът е изключително важна част в автомобила, тъй като зарежда с ток всички негови електрически елементи. Той представлява оловно-кисела батерия с мощност 12 V, която захранва електрическата система на автомобила. В акумулатора протичат химични реакции при разреждането и презареждането му.

Приложение на акумулатора

Основното приложение на акумулатора е, че той подава ток към стартера на автомобила и към системата за запалване на двигателя.

Стартерът представлява електрически мотор, за стартиране на двигателя. В системата за запалване се възпламенява смес от газ и въздух и се произвежда горивна смес, която е необходима, за да заработи двигателя.

Всеки знае, че ако акумулаторът е изтощен, автомобилът няма как да запали (вариант е с някой от качествените преносими батерии за стартиране на автомобил). Но може да има и ред други причини поради които това да не се случи.

Когато при запалване на автомобила чуете щракване, а не се получава запалване това означава, че акумулаторът е напълно изтощен. Щракването показва, че стартерът работи, а акумулаторът не. Когато стартерът е повреден щракването няма да се чуе.

Акумулаторът захранва също и електрическата система на автомобила, а основният ѝ компонент са светлините. Фаровете, осветлението на купето, светлината в багажника и светлинното табло се захранват от тази 12 V батерия. Ето защо, когато пуснете всички светлини, зарядът на акумулатора пада и това е причина автомобилът да не пали.

Сигурно се питате, как се разрежда толкова бързо акумулаторът, че да не пали автомобила, като пускате светлините, когато той може да ги захранва за неограничен период от време, докато двигателят работи?

Истината е, че за да запали вашият автомобил са му необходими пълните 12V на акумулатора и ако зарядът му е 11,2 V, то двигателят няма да заработи. За да запали вашия автомобил ще трябва да ви подадат ток или да презаредите със зарядно вашия акумулатор за няколко часа.

И не забравяйте, че когато автомобилът се движи акумулаторът се презарежда благодарение на алтернатора Това е част, която присъства във всеки автомобил и благодарение на нея механичната енергия бива превърната в електрически ток, който се подава към акумулатора.

Ако обаче скоро след като сте го заредили той отново губи своя заряд, то това е сигурен индикатор, че трябва да го замените с нов. В случай, че наистина се стигне до този момент то в каталога на Veber.bg ще откриете богат асортимент от модели акумулатори, които са с доказано немско качество от водещи марки производители и на цени без конкуренция.