Високо кръвно – хипертония

Високо кръвно налягане - хипертония

Хипертонията, наричана още високо кръвно налягане и артериална хипертония, е хронично заболяване, при което кръвното налягане в артериите е трайно повишено. Високото кръвно налягане принуждава сърцето да изразходва повече енергия, за да осъществява циркулацията на кръвта в кръвоносните съдове, и така изтощава сърдечния мускул.

Определянето на кръвното налягане включва измерването на две стойности – систолна и диастолна,  които зависят от това, дали сърдечният мускул се съкращава (систола), или се отпуска между ударите (диастола). Нормалното кръвно налягане при покой е в диапазона 100-140 mmHg систолно (горна граница) и 60-90 mmHg диастолно (долна граница).

Високо кръвно налягане има, когато редовната измервана стойност е 140/90 mmHg или по-висока.

Кръвното налягане може да се покачи само от един фактор или от група такива.

Фактори, влияещи на кръвното:

  • стреса
  • възрастта
  • семейната обремененост
  • наднорменото тегло
  • прием на прекомерно количество алкохол
  • тютюнопушене
  • консумацията на големи количества сол
  • недостиг на витамин D
  • и други.

Заболяванията, които могат да предизвикат покачване на кръвното са диабета, проблеми с бъбреците, високите нива на холестерола или сънна апнея.

Какви са видовете артериална хипертония

1. Първична хипертония – наречена от специалистите още есенциална хипертония. Причината за нея все още не е определена от специалистите, но над 90% от тях смятат, че става въпрос за наследственост в комбинация от затлъстяване.

2. Вторична хипертония – тя се разглежда като следствие от друго заболяване. Сред най-рисковите са проблемите с бъбреците, метаболитен синдром, дефекти на кръвоносните съдове, тумори на надбъбречната жлеза и други.

За развитието на вторичната хипертония могат да бъдат виновни приема на някои видове лекарства, като например болкоуспокояващи или противозачатъчни. Вземането на амфетамини или кокаин също спомагат развитието на това разпространено заболяване.

Симптоми при високо кръвно налягане

Понякога причина за високото кръвно налягане е хронично заболяване на вътрешните органи, например на бъбреците (при една пета от пациентите), нарушения на обмяната на веществата, съдови заболявания, атеросклероза, подагра, диабет, склонност към затлъстяване.

Жените са особено податливи към повишаване на кръвното налягане по време на климактериума. Едва след като се изключат със сигурност тези заболявания, може да се говори за диагноза „високо кръвно налягане“ като болест.

Неслучайно хората наричат артериалната хипертония „тихия убиец“. Причината за това е честото й протичане без симптоми. Това прави „откриването“ й късно и за жалост вече  в напреднал стадии. Все пак при някои от страдащите се появява главоболие, виене на свят, задух, леко замайване, шум в ушите или пък кръвотечение от носа.

Тук може да проверите как да измерите кръвното си и кои апарати за мерене на кръвно са най-подходящи – https://benchtalks.com/aparat-za-kravno/.