Как  да почистим катализатора?

402
катализатор за колата

Катализаторът е устройство, което се поставя в изпускателната система на автомобила за намаляване на изхвърляните вредни газове от ауспуха.

Според специалистите средно един катализатор  издържа от 100 до 150 хиляди километра пробег, но това е относително и до голяма степен зависи от качествената работа на двигателя, горивото и други фактори.

Катализатор, който не работи добре пречи на нормалната работа на двигателя и не отстранява ефективно вредните емисии от изгорелите газове. Затова при запушването му той трябва да се почисти или замени с нов.

Във верига магазини за авточасти https://www.avto.bim.bg/ ви предлагаме както катализатори за различни автомобили, така и добавки за почистването и поддържането им.

Кога катализаторът на колата е запушен?

Това се познава, ако са налице някои от следните симптоми:

 • Проблеми със стартирането на двигателя.
 • Нестабилна работа на празен ход.
 • Двигателят гасне сам.
 • Намалена мощност.
 • Бавно ускоряване.
 • Повишен разход на гориво.
 • Промяна в цвета на изгорелите газове
 • Свети лампата Check Engine.

Освен изброените признаци, устройството може да се провери като се демонтира и се огледа за механични повреди. При наличие върху питата на смоли, сажди, масло и други отлагания, те трябва да бъдат отстранени.

Как може да се почисти катализатор?

Почистване без демонтаж

За целта се използват:

 • Добавки за почистване на катализатор. Това е най-лесния начин като устройството се почиства по време на движение на автомобила, а добавката се излива в горивото.
 • Почистващ спрей, който се впръсква през температурния датчик, датчика за налягане или от друго място, посочено в инструкцията за приложение на препарата. След което автомобилът се кара известно време.

Почистване на свален катализатор

След сваляне устройството се оглежда за механични повреди. Ако няма такива се пристъпва към почистване. То  се извършва по химичен и механичен начин:

 • Почистването по механичен начин се извършва с фина шкурка като внимателно се отстранява нагарът. След почистване катализаторът се продухва с въздух под налягане. Този метод е подходящ при леки наслоявания само на определени места.
 • Почистване с химични средства е подходящо при силно замърсени катализатори.

Използват се специални препарати за промиване и почистване като течност за почистване на карбуратори или етанол. Следват се инструкциите за употреба на производителя на препарата.

Основното е, че катализаторът се накисва с препарат за 20 до 30 минути, след което се промива с гореща вода под налягане. Подсушава се и се продухва с въздух.

Цялата процедура се повтаря. Ако и след втората промивка устройството не се е почистило напълно, то трябва да го накиснете с по-силно миещо средство или да се обърнете към автосервиз за  почистване със специално оборудване.

Какво не трябва да се прави?

Честа практика е когато катализаторът е запушен, той да се пробива или отстранява. Така двигателят  работи привидно нормално, но изхвърляните газове от ауспуха не са в норма. Повишава се и шумът от изпускателния колектор.

Това не е решение, защото винаги могат да ви санкционират  на пътя, а също и още при първия годишен технически преглед ще ви спрат от движение. Освен това са възможни и проблеми с работата на двигателя.

Когато по катализаторът има механични повреди или почистването му е невъзможно, то той трябва да се смени с нов.