3 въпроса, които си задавате при избора на интериорна врата

модерна дървена интериорна врата

Вратата, както знаем, не се сменя често и остава част от интериора ни за дълго време. Това я прави още по-важен елемент от естетиката на дома ни. Вратите заемат централна част от фокуса ни за дадено помещение, защото те са първото нещо, което забелязваме като влизаме в помещението. Изборът на интериорна врата далеч не е толкова лека задача. Затова е добре да помислим внимателно, преди да направим своя избор. При избора на интериорна врата има няколко фактора, на които е добре да обърнем внимание, преди да изберем. Ще дадем отговори на трите най-често задавани въпроси.

Материал на изработка

Първият и най-важен въпрос е от какъв материал да са изработени новите интериорни врати. Несъмнено най-добрият материал за изработка е HDF. Това е материал с плоскости от фибри с висока плътност между дървесните частици. Частиците са сухо горещо пресовани с по-висока температура спрямо MDF. HDF материалът е много по-устойчив на огъване и деформация във времето. Конструкцията на вратите е с масивна рамка и допълнително HDF оребряване.

Покритието на вратата

Вторият по важност въпрос е какво да е покритието. Тук вече вариантите са по-разнообразни, според зависи от серията интериорни врати, на която се спрете. По-бюджетните варианти на покритие са PVC покритие, 3D ламинатно покритие, LVC покритие или еко фурнир. Тези видове покритие са добър и бюджетен вариант с богата цветова гама. Тези покрития са и влагоустойчиви. Подходящи за мокри и влажни помещения. LVC покритието и еко фурнирът имат и висока степен на устойчивост при протриване, надраскване и износване. Друг вид покритие с по-високо качество, това е покритие, съставено от декоративен слой дървесни частици, импрегнирани със защитни лакове. Покритието представлява естествен фурнир от многослойни пластове от дървесни частици. Общо взето за покритие имате много варианти, зависи дали търсите нещо по-бюджетно, или пък искате да заложите на качеството.

Цвят на вратите

Третият по важност въпрос е какъв да бъде цветът на вратите. Правилната цветова комбинация говори не само за добрия вкус на стопаните на къщата, а и допринася за естетическата хармония и домашния уют. Цветовете на вратите може да комбинирате с пода, със стените или с мебелите в помещенията. Нюансите може да се различават, но е желателно да бъдат в една и съща цветова гама. Изключение правят случаите, в които клиентът желае цветовете да бъдат контрастни, ако иска да акцентира върху вратите. Няма правило, което да гласи кой елемент от интериора да бъде по-тъмен и кой по-светъл. Това е въпрос на вкус.

Когато цветът на вратите се разминава с няколко тона спрямо цвета на елемента, с който го комбинираме, се получава лека заигравка и интериорът става по-разчупен. Избирането на правилен цвят е може би едно от най-трудните фактори при избор на врата. Още повече, ако във всяка една от стаите цветът на интериора е различен. Различен цвят на подова настилка, различен цвят на мебелите и т.н. В такъв случай бихме ви посъветвали да сложите врати с универсален цвят. Класиката в този случай е бял цвят или венге.

Третият вариант е цвят в неопределена гама. Цвят, който съдържа различни оттенъци, например сиво-бежово и т.н. Този цвят би се съчетал много добре с различните цветове в интериора ни. Към момента най-търсени са вратите с по-светли нюанси. По статистика броят на купуваните врати с тъмен цвят е по-малък. Но както казахме вече всичко е въпрос на вкус. Важно е да сме съчетали добре цветовете в интериора у дома.