Android ще задмине Windows?

Използване на операционни системи

Последните проучвания на StatCounter показват резултати, които самата агенция определя като „абсолютно недопустими само допреди пет години“. Според данните от последните месеци, операционната система на Google – Android, вече е съвсем реално предизвикателство към Microsoft Windows, като най-популярна операционна система (ОС) от гледна точка на общото използване на интернет в целия диапазон от устройства – настолни компютри, лаптоп, таблет и мобилни телефони.

Изследователският екип на StatCounter, компания за независими уеб анализи, установи, че през февруари 2017 г., въпреки че Windows е все още на върха в световен мащаб като ОС за използване на интернет с пазарен дял от 38,6%, то Android почти го застига със своя дял от 37,4%.

„Мисълта Android да достигне Windows беше немислима само допреди пет години“, коментира Aodhan Cullen, главен изпълнителен директор на StatCounter. „През януари 2012 г. Windows представляваше 82% в световен мащаб като ОС за използване на интернет, в сравнение със само 2,2% за Android.“

Според него, бързото навлизане на Android е функция на огромното увеличение в броя на смартфони с достъп до Интернет, както и забавяне на продажбите на традиционните персонални компютри, плюс влиянието на Азия на световния пазар.

Windows все още доминира на световния пазар като десктоп операционна система (PC и лаптопи) с 84,1% дял на използване на интернет през февруари.

„Windows спечели десктоп войната, но бойното поле вече е еволюирало“, споделя Калън.

StatCounter наскоро съобщи, че през октомври 2016 използването на интернет от мобилни устройства и таблети надвиши това от десктоп и лаптоп системи в света за първи път.

В Северна Америка Windows (всички версии) все още има преднина във всички платформи с 40,7% дял през февруари, последвано от IOS (24,9%) и Android (20,3%). Ситуацията е подобна в Европа, където Windows (51,8%) е два пъти повече от нивото на Android (23.5%). В същото време, в Азия, Android вече е над 50% (51,8%) в сравнение с 29.8% за Windows.

Данните на StatCounter също така показват, че Windows 10 изпреварва Windows 7 за първи път в Северна Америка през декември.

„Windows 10, ще трябва да се запази набраната скорост, за да се пребори с постоянния ръст на Android на всички пазари“, добави Кълън.

Данните се основават на StatCounter Global Stats, за които компанията наскоро пусна основен ъпгрейд. StatCounter (www.statcounter.com) също стартира обновяване на основния си уебсайт, който предлага уеб анализи, включително и безплатни такива, за да помогне на компании, агенции, блогъри и фрийлансери да анализират и разбират посетителите на собствените си сайтове. StatCounter Global Stats се основава на над 15 милиарда посещения на месец за над 2,5 милиона уеб сайтове. Допълнителна информация: http://gs.statcounter.com/faq