Бебешки колички

количка за бебета

Много често младите майки се шегуват, че за да избереш количка за новороденото си бебче, ти трябват няколко висши образования. До известна степен има доза истина в това, просто защото нещата, за които трябва да се помисли са доста, а когато не си имал досегашен опит в избора на бебешко возило, ситуацията става трудна и крие неподозирани рискове.

Днес ще ви дадем насоки за някои по-специфични моменти при избора на бебешка количка, когато става дума за удобство на майката и бебчето.

Кош за бебето

Търсете колички с летен и зимен кош. Проверете как става смяната и дали лесно се справяте вие самите с нея.

Размер

Големината на количката е основен фактор при покупката. Когато става дума за размер, трябва да помислите къде ще я държите, когато не се ползва. Също така, помислете колко е голяма в сгънато положение и дали ще се побере в багажника на колата ви, или в случай на необходимост – в куфар за автомобил (т.нар. автобокс).

Тегло

Не избирайте прекалено тежки колички. Заложете на стабилност, но все пак имайте предвид, че освен самата количка, вие ще бутате и бебето, и поне още няколко допълнителни чанти с необходим багаж.

Маневреност

Ако имате намерение да се разхождате често, задължително ще ви трябва доста маневрена количка… особено в България. Проверете подвижността на колелата и дали лесно повдигате предната част. Този момент е от голямо значение, ако около дома ви има стълби или други неравности, през които ще преминавате всеки ден.

Височината на дръжката

Препоръчваме бебешки колички с регулируеми дръжки. Така лесно ще настройвате височината според човека, който бута количката. Все пак, нека тя бъде удобна и за майките и за бащите.

Долен кош за багаж

Повечето детски колички имат такива кошове, но съвета ни е да проверите колко е дълбок. По-дълбоките кошове ще гарантират повече място за багаж.

Цвят

Разбира се, цветът е изцяло по ваш избор, но го споменаваме като рисков фактор, само защото трябва да знаете, че ярките цветове – жълто, синьо, зелено, привличат доста буболечки и мушички през лятото. Ако все пак се спрете на един тези цветове, си вземете и мрежа против насекоми.

И на последно място – в сградата ви има ли асансьор?

Ако е така – проверете дали количката, която сте си харесали ще влиза в него свободно. Едва ли ще ви е приятно да я пренасяте на ръка, или всеки път да чакате някой да ви помага.