Еволюцията на матраците

Замисляли ли сте се някога на какво на спали нашите предци и то още в дълбока древност? Вярно е, че не са разполагали с избора на комфортни матраци, с каквито може да се похвали съвременното поколение, но все пак са търсили начини да си осигурят здрав и спокоен сън.

Като имаме предвид модерната ни представа за тази достъпна – в настоящето – стока, доста трудно бихме повярвали, че още преди 70 000 години пещерните хора също са имали свой вариант за матрак. За да се предпазят от студ и други неблагоприятни климатични условия, те са нареждали кожи от животни, както и листа от лековити билки, които влияят добре на тялото. Това са първите известни „матраци“ за човечеството.

Разбира се, от тогава до сега, матраците са еволюирали значително и са преминали през редица подобрения, за да бъдат това, което са днес за нас.

Освен листата и кожите, впоследствие хората започнали да допълват „матраците“ си с трева и слама, като от горе ги покривали с кожа. Появили се и първите водни легла – още 3600г.пр. Хр. Те представлявали изработени чували от козя кожа, напълнена с вода. По-късно, в Ренесанса, матраците били правени от слама и пера, опаковани в кадифе. Покрай самите матраци дошла и нуждата от дървена рамка, която лека по лека станала неизменна част от самия матрак. През 18-ти век, вече матрака бил съставян от памук и вълна. Също така повече внимание започнало да се обръща и на облицовката. Матраците с пружини и амортисьори, както и тези с отделни пружини, прешити заедно, се появили в 19-ти век.

В наши дни вече сме свидетели на огромно разнообразие от различни видове матраци – с пружини, с мемори пяна, с латекс, еднолицеви, двулицеви и други. Днес, на първо място потребителят търси неоспоримо качество и дълъг период на експлоатация на стоката. Именно тази дългогодишна еволюция на матраците е довела до момента, в който човек може да си купи, на пример, антибактериален матрак, ортопедичен матрак, или защо не – матрак с терапевтични спа свойства.

Надяваме се, че тази еволюция на матраците не е приключила и производителите има още с какво да ни изненадват. Все пак, никой не обича да прави компромиси, когато става дума за неговата почивка и отдих. А мястото, където най-много си почиваме е именно вкъщи, върху удобния, комфортен и съвременен матрак.