Идеи за разходки около София

Какво да видим в София

Хубавото време вече е на прага, и след като ни запознаха с няколко интересни уикенд дестинации в страната, колегите от Pohod.eu са решили да ни представят и своите идеи за кратки „забежки“ на столичани максимално близо до града.

София се намира в западната част на България, в Софийското поле и Витоша е на една ръка разстояние. Средната надморска височина на града е 550 метра над морското равнище, има студени зими и сравнително хладни лета. Средната температура през януари е -1 градус по Целзий, а средната температура през лятото е 20 градуса по Целзий.

Всеки знае, че София е столица на България, но само ако излезете извън нея, в непосредствена близост, ще се насладите на очарователни места, за които не подозирате.

Представяме ви калейдоскоп от очарователни места за релакс, спорт и разходка:

1.Къщата охлюв

Къщата охлюв закачливо стои на пътя край София и привлича туристи със своя странен вид. Някои смятат, че е кич, но определено е странна еклектика

Арх. Симеон Симеонов вероятно се е забавлявал като е проектирал този обект. Къщата е енерийно ефективна и е изградена от полимербетон. Тази странна срада е от 2008 одина. Къщата е разноцветна и на комина дори е с калинка. Но това не й пречи да е на върха на световната класация за странни къщи.

Всеки може да види тази сграда в кв. „Симеоново“ и да се увековечи пред нея.

2.Парк-музей Врана и двореца

Открийте великолепието на парк-музей Врана и двореца.  Става дума за територия от 950 декара, стопанство от 1000 декара и дворец. Царското великолепие на изключителния дворец на Врана от 1904 г. на цар Фердинанд наистина си заслужава  да се посети и разгледа. Идеално е за романтична разходка.

Входът е 5 лв. До парка и двореца може да се отиде с  градски транспорт – например през почивните дни автобус 505 минава от Орлов мост до парка веднъж на всеки час.

3.Панчаревското езеро

Разходката до езерото в Панчарево определено действа освежаващо. Езерото Панчарево е място, където човек може да се спаси от шума и суетата на града. Въздухът е чист и със сигурност това е подходящо място за пикник на спокойствие.

Езерото е само на 12 км от столицата. Това е специално място за плаж, плуване, риболов и водни спортове. И има изграден балнеолечебен комплекс, както и гребна база със спортен център. тъй като София е сравнително далече от морето, местните жители наричат шеговито езерото Панчарево „Софийско море”.

Вижте и останалите идеи в Pohod.eu