Избор на матрак

избор на матрак

На всеки от нас му се налага понякога да прави компромиси за определени неща, но има такива, за които компромисният вариант по-скоро би ни изиграл лоша шега. Да вземем за пример избора на матрак. Истината е, че все още в България хората не са научени как правилно да избират продукти в това направление и поради една или друга причина взимат решения, които впоследствие се оказват грешни. Все пак, човек прекарва почти една трета от целия си живот, докато спи или си почива. Именно затова, при покупката на матрак компромиси не трябва да се допускат.

Сега ще ви разкажем малко полезна информация за видовете матраци и техните предимства, за да ви улесним в начинанието „нов матрак“.

Матраци според материалите

  • Матрак с пружини – класически и вече леко остарял вариант, но най – достъпен като цена. Определено ще спестите пари с един такъв матрак, но ще се налага да го сменяте през две – три години.
  • Матрак с полиуретанова пяна – сравнително по-качествена и нова алтернатива, която се различава с по-голяма плътност на материала в повече пластове. Именно това, води до стабилност и дълъг живот на продукта, а също допринася и за качеството на съня.
  • Матрак от латексова пяна – характерното при латексовата пяна е, че през нея въздухът циркулира лесно, което прави матраците идеални за летните месеци, но също така задържа топлината на тялото, съответно са подходящи и за зимата. Този иновативен материал гарантира доброто и правилно положените на тялото ви, което предполага здрав и спокоен сън. Най-голямото предимство на този вид матраци е здравината. Тъй като съвременната латексова пяна е почти неразрушима, може да намерите матраци с гаранция над 10 години.
  • Матрак с т.нар. мемори пяна – този материал е абсолютният лидер при производството на матраци в момента. Както може би се досещате от името й (от англ. дума memory – памет), мемори пяната заема формата на тялото ви и се приспособява постоянно, за да ви осигури максимална почивка. Тъй като тя е мека, често се съчетава с други материали, за да се постигне желаната твърдост. Т.е. вие ще можете да удовлетворите всичките си предпочитания.

Матраци според начина на изработка

  • Еднолицеви – това са обикновените матраци с вградена подматрачна рамка. Те се използват само от едната страна.
  • Двулицеви – направени са така, че и двете страни на матрака са използваеми. Това, разбира се, води до удължаване живота на матрака. Обикновено едната страна се ползва през летните месеци, а другата – зимните. При тях подматрачната рамка се закупува отделно.